Selvom kun 29 ejerboliger blev overtaget i 3. kvartal af 2023, er det en fordobling i forhold til 3. kvartal i 2022, hvor 16 boligejere måtte se deres bolig overtaget af det realkreditinstitut, hvor deres bolig har været finansieret, fordi de til sidst ikke har været i stand til at betale deres terminer.
Det viser tal fra Finans Danmark, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.
Til trods for et år, der har budt på rædsler som rentestigninger og inflation, vurderer Estate ikke, at antallet af overtagne ejendomme er bekymrende, men at antallet er fordoblet over et år viser, at der dog har været et stigende pres.
- Selvfølgelig er hver overtagelse en tragedie for den, som oplever den, men set udefra er boligejerne samlet sluppet billigt fra de høje renter og inflationen. Det skyldes ikke mindst, at de fleste har været i job og dermed været i stand til at servicere deres lån, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Boligudvikling i København frem til 2030. Konferencen afholdes den 4. juni 2024.
Han mener desuden, at indsatserne fra finanskrisen også har haft stor betydning for, hvordan landets boligejere har klaret sig gennem 2023.
- Havde vi oplevet de samme rentestigninger for 15 år siden, var det uden tvivl endt galt. Men heldigvis har man siden været meget grundige, når man har udstedt boliglån efter 2008, så langt færre er kommet i problemer, og det skal vi glæde os over, selvom det nogle gange betyder, at man ikke kan få præcis den bolig, man ønsker, siger Thomas Hovgaard.
Med udsigten til rentefald i 2024 forventer han, at antallet af overtagne ejendomme vil falde igen.
- Der er selvfølgelig aldrig garantier, men vi burde kigge ind i et år, hvor gemytterne lægger sig igen, hvis forventningerne om de faldende renter holder stik. Og det er der meget, der tyder på, hvis man lytter til de finansielle vandrør, siger Thomas Hovgaard.