Om nogle år vil området omkring Ny Ellebjerg Station få helt nyt liv med kontorer, butikker og boliger. Det tværfaglige konkurrenceteam med arkitektfirmaerne Holscher Nordberg og Adept i spidsen er vinder af arkitektkonkurrencen om at udvikle en helhedsplan for området.

Hovedstaden får et nyt trafikknudepunkt, når metrolinjen til Ny Ellebjerg Station åbner næste år. På stationen, der snart skifter navn til København Syd, bliver der adgang til Metroen, 3 S-togslinjer, regional- og fjerntog samt på sigt internationale tog, og stationen forventes i fremtiden at få mere end 30.000 daglige passagerer, hvilket vil gøre den til en af landets mest benyttede stationer.

Området omkring stationen skal også udvikles, og nu er arkitektkonkurrencen for området nord for stationen afsluttet. Et enigt vurderingsudvalg med deltagelse fra blandt andet Metroselskabet, Københavns Kommune og Transportministeriet har afgjort, at det bliver et team bestående af Holscher Nordberg og Adept med Lytt, Artelia og Realise Danmark, som skal være med til at tegne de nye streger for området.

Indre København og Strøget - byudvikling og investeringer. Konferencen afholdes den 14. november 2023.

- Det vindende team har udarbejdet et spændende forslag med mange gode idéer til, hvordan vi kan skabe det bedst mulige bymiljø med byliv og tryghed omkring stationen i positiv sammenhæng med naboområderne. Der er en gennemtænkt strategi for byrummet, stor fleksibilitet og mange detaljer som for eksempel en gennemgående og oplevelsesrig cykelsti, der bidrager til Københavns målsætning om at være verdens bedste cykelby, siger Nina Kampmann, chef for Development and Innovation hos Metroselskabet, på vegne af vurderingsudvalget.

Arealet, som helhedsplanforslaget dækker, ligger på nordsiden af jernbanen og støder op til området omkring Sukkertoppen og Carl Jacobsens Vej. I vinderforslaget lægges der op til mellem 33.000 og 40.000 kvm byggeri.

Nu hvor vinderteamet er fundet, begynder arbejdet med at tilpasse vinderforslaget til en endelig helhedsplan for området. Det indebærer blandt andet inddragelse af borgerne i nærområdet og Valby samt igangsættelse af en proces for en ny lokalplan. I løbet af denne proces vil projektet blive viderebearbejdet og præciseret, inden en endelig lokalplan godkendes i Københavns Kommune.

Borgerinddragelsesfasen forventes at begynde i slutningen af 2023, mens planprocessen for en ny lokalplan forventes at blive igangsat i 2024.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.