Helsingør Kommune har den 23. september 2024 vedtaget et forslag til en udviklingsplan for Prøvestenscenteret, som skal fungerer som aflastningscenter for bykernen. Nu er planen i høring frem til den 30. november 2024.

Hvordan skal fremtidens Prøvestenscenter se ud? Det spørgsmål har længe optaget byrådet og Helsingør Kommunes afdeling for byudvikling, Bylab, der nu præsenterer et forslag til en langsigtet udviklingsplan for området. Forslaget, der er udarbejdet sammen med rådgivere fra firmaerne Schulze+Grassov, Grandville og Cushman Wakefield RED, sendes i høring i oktober og november 2024.

Prøvestenen ligger på den tidligere hospitalsgrund i den sydvestlige udkant af Helsingør. Fra 2029 er der oprettet flere store butikker i området og i 2023 åbnede Sundhedshuset. I 2025 åbner Helsingør Svømmearena tæt på. Den er på én gang et aflastningsområde, et lokalcenter
for nærområdet og et offentligt og trafikalt knudepunkt.

Som en helhed fremstår Prøvestenen i dag dog noget slidt og usammenhængende, og brugere, særligt førstegangsbesøgende, har svært ved at overskue og finde rundt i området. Dette giver et grundlag for- og en naturlig anledning til at nytænke området og dets samspil med omgivelserne.

Samtidigt er der en mulighed for at udvide området med flere store butikker, de såkaldte boksbutikker og andre funktioner som f.eks. fritidsaktiviteter, hotel, plejehjem og et lokalt boligmiljø.

"Det glæder mig meget, at vi nu har et færdigt forslag til en udviklingsplan for Prøvestenen, som vi kan vise til borgerne, butiksindehaverne og alle andre med interesse i området. Prøvestenen er et vigtigt område for hele Helsingør, og det har et stort potentiale, som vi nu skal tale om, hvordan kan indfries på bedst mulige måde. Jeg glæder mig meget til at høre, hvad borgerne har at sige til planen", lyder det fra Janus Kyhl, formand for Helsingør Kommunes By-, Plan- og Trafikudvalg.

Formålet med planen er at sikre en fælles retning og en ramme, så området udvikles som et trækplaster for borgere i Nordsjælland til gavn for området selv, nærområdet og Helsingør Kommune. Planens fulde vision er at transformere området i en mere bymæssig og kvalitetsbetonet retning, så det på sigt bliver et attraktivt og velfungerende bykvarter, der forener centerfunktionen og de offentlige servicefunktioner, hotel og boliger.

"Vi har i udviklingsplanen defineret en række kvalitetsparametre, der skal sikre, at uanset hvem som udvikler i området, vil Prøvestenscentret bevæge sig i en god retning, så den ønskede kvalitet – herlighed, tryghed og overskuelighed – opnås. Planen indeholder to udviklingsscenarier, hvor basisscenariet styrker området som et centerområde, og overbygningsmuligheden er det, der transformerer området til et bykvarter med boliger. Det har været vigtigt for os undervejs i processen at sikre, at planen er robust, og at udviklingen vil ske i en balance med kommunens øvrige handelsområder, så kommunen styrkes samlet set", fortæller Sille Krüger, projektleder i Helsingør Kommune.

Flere etaper

Udviklingsplanen skal betragtes som et dialog- og styringsværktøj for kommunen, investorer, butiksindehavere og øvrige interessenter, der kunne have et ønske om at udvikle området.

"Planen lægger op til, at udviklingen kan ske i flere etaper, og der er taget højde for, at centret er i brug i hele udviklingsfasen. Det er forventningen, at området vil udvikle sig løbende over en længere årrække. Derfor har vi efterladt et stort råderum i planen til fremtidens muligheder og løsninger", siger Sille Krüger.

Byrådet har ikke endnu taget stilling til, om Helsingør Kommune vil afsætte anlægsmidler til området.

Senere vil byrådet beslutte, om planen skal vedtages endeligt.

 


Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Afholdes 11. marts 2025

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Danmarks Statistik vurderer at der frem til 2030 vil være 170.000 flere ældre over 80 år, og selvom stadig flere klarer sig hjemme vil byggeriet af plejehjem være markant.

Markedet for private plejehjem i Danmark forudses derfor at være meget stort.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.