Swisspearl har leveret 7.000 kvm facadeplader i fibercement. De erstatter de oprindelige facader af træ.

I midten af 1980’erne blev Tyttebærhusene og Blåbærhusene opført med røde og blå facader i Gødvad ved Silkeborg. I dag er husene med tilhørende skure modne til en gennemgribende renovering. Arbejdernes Byggeforening i Silkeborg, som er bygherre på projektet, er derfor i fuld gang med at realisere en helhedsplan i form af en omfattende renovering.

Særligt facaderne har været et vigtigt fokusområde, da det oprindelige træmateriale kræver mange ressourcer i forhold til daglig drift og økonomi.

- De oprindelige træfacader fordrer en del vedligeholdelsesarbejde, hvilket kræver ressourcer, som kan være svære at finde i en almen boligafdeling. Den daglige drift og vedligehold har derfor betydet meget for os, og i helhedsplanen har vi primært lagt vægt på, at facaderne skulle være robuste og kræve minimal vedligeholdelse, siger Dennis Nielsen, der er teamleder for Teknik & Drift hos Arbejdernes Byggeforening.

- Derudover har Landsbyggefonden, som er med til at finansiere renoveringen, stillet krav om, at de karakteristiske og letgenkendelige røde og blå farver på facaderne skulle bibeholdes, så det oprindelige udtryk og afdelingens visuelle identitet blev videreført, uddyber han.

Det er Sweco i Silkeborg, der er rådgiver på projektet. Ifølge bygningskonstruktør Bent Veller Hansen er det bygherres ønsker og krav til pladernes gennemfarvning og muligheden for tilskæring i produktionen, der har været fordelagtig.

JYLLAND: Træ - det bæredygtige byggemateriale. Konferencen afholdes i Aarhus den 30. maj 2024.

- I processen med at finde de rette facadeplader lagde vi meget vægt på, at vi kunne få en vandret struktur og farver, der ikke falmer og ligger meget tæt op ad de oprindelige, og ikke mindst at pladerne er gennemfarvede, så man ikke kan se, hvis der kommer ridser. Det er særligt en fordel ved husenes skure, hvor pladerne går hele vejen ned til jorden, og mange beboere stiller deres cykler op ad dem, siger han.

- Foruden pladernes gennemfarvning er det en fordel, at pladerne kan skæres meget præcist til i produktionen, så vi har så lidt spild som muligt på pladsen. Det har stor betydning, når vi taler om 147 boliger, da det ellers hurtigt kan blive et fordyrende led, siger Bent Veller Hansen.

Boligerne udstyres nu med fibercementplader Carat i farverne Coral 7030 og Azurite 7040 fra Swisspearl.

- Carat-pladerne er gennemfarvede med en transparent og let pigmenteret overflade, der er meget modstandsdygtig og som ikke skal males igen senere, hvilket gør dem meget vedligeholdelsesvenlige og dermed velegnede til en almen boligafdeling som Tyttebærhusene og Blåbærhusene. Pladerne fås i mange forskellige farver, så der er stor sandsynlighed for, at man kan finde en farve, der matcher det oprindelige udtryk ved renoveringsprojekter som det her i Silkeborg, lyder det fra projektkonsulent hos Swisspearl, Jonas Grøndal.

Projektet blev påbegyndt tilbage i 2021 og forventes at blive afsluttet i april 2024.

Fakta om renoveringen af Blåbærhusene og Tyttebærhusene


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.