Ejendomsinvestoren Nrep er nu klar til at opføre et 13.100 kvm stort boligbyggeri af primært træ i Nordhavn i København. Byggeriet får ifølge Nrep et af de laveste CO2-aftryk i Danmark nogensinde.

Byggeriet, som er tegnet af Henning Larsen og kommer i alt til at rumme 114 lejligheder, bliver indflytningsklar i midten af 2026.

Den danske ejendomskoncern Nrep, som er en del af Urban Partners, opfører nu et etagebyggeri med et af de laveste CO2-aftryk i Danmark nogensinde, fordi hovedmaterialet i byggeriet bliver af træ. Byggeriet bliver opført i Nordhavn i København og kommer til at bestå af 114 ejerlejligheder og 2 erhvervslokaler fordelt på 13.100 kvm over seks etager. Den forventede CO2-udledning er på 5 kg CO2 pr. kvm pr. år og er dermed markant lavere end noget andet dansk byggeri over 4 etager.

"Det nye træbyggeri bygger videre på de mange erfaringer inden for CO2-reduktion, som vi har fra andre projekter, bl.a. UN17 Village i Ørestad. Den viden bruger vi nu på at skabe en endnu stærkere CO2-profil. For bare få år siden havde vi ikke troet, at vi ville være nået så langt i dag. Så det er et eksempel på, at udviklingen for alvor kan accelerere, når man virkelig gør en indsats for det," siger Nicole van der Star, Investment Developer i Nrep.

For at reducere CO2-udledningen har man arbejdet tæt sammen med førende leverandører, bl.a. arkitekter fra Henning Larsen, entreprenøren 5E og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Dette har ført til, at de fleste elementer, der traditionelt laves i beton, er skiftet ud med træmaterialer. Det gælder bærende konstruktioner, vægge og delvist facader, men også mindre elementer som badekabiner, elevatorskakte og trappekerner.

Derudover vil der være fokus på, at transport i byggefasen så vidt muligt sker med eldrevne køretøjer, ligesom byggeriet vil foregå under en totaloverdækning. Dette er for at undgå, at træet får fugt, og det sikrer både et sundere byggeri og giver en lavere CO2-udledning i byggefasen.

Erfaringer deles med industrien

I løbet af sin levetid vil træbyggeriet binde en stor mængde CO2, som frigives igen ved den teoretiske afbrænding af materialerne efter 50 år. Der er lagt vægt på at lave at designe huset, så det let kan adskilles og genanvendes, hvis byggeriet en dag skal nedrives. Byggeriet vil desuden være næsten energiselvforsynende i kraft af jordspyd, varmepumpe og solceller. Alle initiativer evalueres løbende og deles derefter med branchen.

"Projektet bliver et open source-projekt, og vi kommer til at dele både tegninger og byggeplaner, så andre frit kan kopiere eller lade sig inspirere af projektet. For os handler det i lige så høj grad om at udvikle og videndele og på den måde inspirere andre i branchen, så vi sammen kan skabe en mere bæredygtig fremtid i hele ejendomssektoren," siger Nicole van der Star.

Mens projektet er banebrydende i forhold til CO2-reduktioner, så vil den nye etageejendom basere sig på byggetraditioner, som byggebranchen er fortrolig med og dermed let kan skaleres. Elementerne er videreudviklet af blandt andre Troels Dam Madsen, som er Associate Design Director i det danske verdenskendte arkitektfirma, Henning Larsen. Troels Dam Madsen og hans team har tænkt både design, funktionalitet og bæredygtighed ind i hver detalje.

"Arkitektur handler om at skabe og nytænke bygninger på en måde, som både er unik og fremadsynet. Som stand står vi overfor at skulle opfinde et nyt formsprog for de nye lette byggerier i biogene materialer. Og her har vi taget favntag med en velkendt og elsket typologi som traditionelt er i tunge materialer, nemlig Københavner-karréen. I jagten på at reducere CO2-aftrykket mest muligt har vi været inde og røre ved alle komponenter som er gensidigt afhængige af hinanden," siger Troels Dam Madsen.

Træbyggeriet i Nordhavn forventes at gå i gang i juni 2024, og de første beboere kan efter planen flytte ind i midten af 2026.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne