Tønder Kommune investerede for 2 år siden 2 millioner kr. i et et nyt system. Det har fungeret over al forventning, og nu investerer kommunen i yderligere forbedringer.

EnergyKey er navnet på systemet, som Tønder Kommune har taget i brug for at dæmme op for høje el-, vand- og varmeregninger. Systemet har kostet 2 millioner kr. og kommunen budgetterede på forhånd med årligt at kunne spare 300.000 kr. Nu kan kommunen dog konstatere, at besparelserne ligger på et væsentligt højere niveau.

- Det er 2 år siden, vi implementerede systemet, og allerede nu kan vi konstatere, at vi har sparet 1,3 millioner kr. Det er meget glædeligt og over al forventning, udtaler fagkoordinator i Tønder Kommune, Palle Kudsk.

Systemet følger forbruget af både vand, varme og el for alle kommunale bygninger. Hvis der i en af bygningerne bliver målt et uregelmæssigt højt forbrug, afgiver systemet en alarm, der gør opmærksom på det meget store forbrug.

NB! Nyt Bygningsreglement fra 1. august - ændringer og løsninger (Fyn). Seminaret afholdes d. 13. oktober 2015.

- Det store forbrug kan skyldes mange ting. Det kan være et toilet, der render, en vandhane, der drypper eller sågar brud på et rør. Var det ikke for systemet, så kunne der gå længe, før den slags bliver opdaget. Men nu kan vi omgående give besked herom til bygningspedellen eller lederen, som finder fejlen og løser problemet. Dermed skåner vi miljøet, samtidig med at vi opnår en stor besparelse, udtaler energiassistent Stine B. Muric fra Tønder Kommune.

De gode erfaringer på området har givet blod på tanden med hensyn til at spare yderligere på vandforbruget. Således har kommunen netop sendt såkaldte perlatorer til alle kommunens skoler og børnehaver. En perlator er en dyse, som kan sættes på en vandhane. Dysen blander vandstrålen med luft og virker derved vandbesparende. Sammen med dysen har skolerne og børnehaverne modtaget en folder med gode råd til, hvordan de kan spare endnu mere på vandforbruget.

Med de nye dysere budgetterer Tønder Kommune med at kunne spare yderligere 21.500 kr. årligt. Det har samlet set kostet 11.000 kr. at udstyre vandhanerne i bygningerne med de vandbesparende dysere.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i Jylland