Efterspørgslen efter små og mellemstore ejendomsinvesteringer i København er nået et punkt, hvor der igen er flere købere end sælgere. Hos Colliers’ investeringsteam i København har man efter et par udfordrende år oprustet, så teamet igen er fuldt besat med 3 investeringsrådgivere og 2 projektkoordinatorer.

Det fortæller CFO, Flemming Michelsen, der er midlertidig leder for teamet.

”Det har være nogle stille år både i 2022 og 2023, men vi oplever at der er kommet hul på bylden igen, så vi har i 2024 sendt mange købsaftaler afsted. De fleste investorer lader til at være enige om, at renten har toppet, at priserne har fundet deres leje og at der ikke er flere negative prisjusteringer på vej,” fortæller han.

Nogle af de ejendomme, der blev ramt hårdest under rentestigningerne i 2022 og 2023, var ældre boligejendomme som normalt handles med de laveste afkastkrav. Disse ejendomme har oplevet en større prisjustering på grund af ringere mulighed for at opnå en høj belåningsgrad, og det stiller krav til
investorernes egenfinansiering.

Årsagen skal findes i reglerne om kritisk leje fra realkreditinstitutterne, hvor nettolejeindtægten skal kunne oppebære ydelsen på en 30-årig fastforrentet realkreditobligation og for en 20-årig (tættest på kurs 100) for så vidt angår erhvervsejendommene.

Det har medført en klart større interesse, fordi investorerne nu også tror på, at markedet har nået toppen på renterne og at der på sigt vel ske rentenedsættelser – spørgsmålet er nu kun hvornår. Det fortæller Ditlev Juul, der er senior erhvervsmægler, MDE hos Colliers’ investeringsteam.
”Hvis man køber sig ind nu – vil dette umiddelbart medføre værdistigninger ved rentefald. En anden faktor er at i Københavnsområdet stadig er oplever mangel på udlejningsboliger, og vi forventer derfor også højere lejeniveauer på sigt.”

Han understreger desuden, at uroen i samfundsøkonomien i landene tæt på Danmark, såsom Sverige, England og Tyskland har reduceret interessen fra de udenlandske investorer i Danmark. Derfor er aktiviteten for danske investorer ekstraordinært høj, da mange øjner muligheder for at gøre handler nu,
inden de udenlandske investorer for alvor vender deres blikke mod ejendomsinvesteringer i Danmark igen.

Derudover er også kontorejendomme og boligejendomme med fri lejefastsættelse populære blandt investorerne, tilføjer Ditlev Juul.


Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Afholdes 29. maj 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Der er urolige tider på ejendomsmarkedet. Renterne er steget og inflationen fortsat spøger i kulissen. Derfor er de traditionelle udlånsgivere mere restriktive med at finansiere køb og udvikling af ejendom.

Samtidg har en række forhold på…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i Jylland

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS