Et dansk sommerhus er i gennemsnit firdoblet i værdi siden 1992, og det tyder på, at den prisudvikling vil fortsætte, lyder det i en ny analyse.

Siden efteråret 1992 og frem til oktober 2023 er et dansk sommerhus i gennemsnit nemlig 4-doblet i værdi, viser tal fra Finans Danmark og Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

I 1992 lå den handlede kvm-pris på 4.419 kr., mens den her lidt over 30 år efter ligger på 22.439 kr. per kvm. Det betyder, at et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvm, der i 1992 blev købt for 350.000 kr., i dag bør kunne handles til den nette sum af 1,8 millioner kr.

- Ejer man en bolig længe nok, vil man historisk set kunne score en betragtelig gevinst ved blot at være boligejer i dette land. Selv børskrak, pandemier og krige har ikke ændret på det faktum gennem historien, siger Estates presseansvarlige, Thomas Hovgaard.

Med sommerhuse er der ifølge ham en dobbelt gevinst ved investeringen i et sommerhus.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 5. marts 2024.

- Udover den åbenlyse og konkrete, økonomiske gevinst kan man i modsætning til for eksempel en aktie eller et værdipapir faktisk få glæde af investeringen ved at bruge boligen som ferie -eller weekendbolig gennem alle årene og dermed danne en bunke uforglemmelige minder, siger Thomas Hovgaard.

I de senere år er der kommet endnu flere fordele til ved at være sommerhusejer.

- Deleøkonomien er vundet markant frem, og folk tøver ikke med at leje private sommerhuse. Indtægterne kan være ret gode, og for få år siden blev beskatningen af lejeindtægten lempet betydeligt, hvilket i nogle tilfælde betyder, at man kan faktisk kan have et sommerhus, der er omkostningsneutralt, hvis man ellers er villig til at dele det med andre mod betaling, siger Thomas Hovgaard.

Han forventer derfor ikke, at de historiske prisstigninger vil aftage de næste 30 år.

- Vi flytter fortsat mod de store byer, samtidig med at vi bliver rigere og mere optaget af naturen. Efterspørgslen på sommerhuse kommer helt sikkert til at bestå. En faktor, udviklingen også afhænger af, er, om vi de kommende år udlægger flere områder til sommerhuse, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.