Kriminalforsorgen har i løbet af 2023 udarbejdet en placeringsanalyse, der viser, at Viborg Kommune som udgangspunkt udgør en god geografisk placering for et lukket fængsel med op til 400 indsatte og lige så mange ansatte.
Det glæder kommunens borgmester Ulrik Wilbek (V).
- Et stort fængsel i Viborg Kommune vil være en god nyhed. Selvfølgelig på grund af de 400 varige arbejdspladser, men også fordi der er mange håndværkere, der får mulighed for at byde ind på byggeriet, siger Ulrik Wilbek.
Han anerkender dog også, at nogle borgere måske vil være skeptiske overfor det gode i netop et fængsel.
- Derfor handler det om at få en god dialog med lokalsamfundet, hvis det bliver endeligt besluttet at fængslet skal placeres i Viborg Kommune, og vi skal bestemme os for en konkret placering. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at kriminaliteten ikke stiger i et område, hvor der bliver bygget et lukket fængsel. Viborg Kommune vil gå i tæt dialog med Kriminalforsorgen og blandt andet arrangere besøg fra lokale borgere fra de områder i Danmark, der sidst har fået et fængsel som nabo, så de kan fortælle om deres oplevelser, siger Ulrik Wilbek.
JYLLAND: Træ - det hotte byggemateriale. Konferencen afholdes i Aarhus den 30. maj 2024.
Hvis Økonomi- og Erhvervsudvalget i Viborg Kommune beslutter at arbejde videre med planerne om et fængsel, vil der i løbet af foråret 2024 blandt andet blive udpeget mulige områder for placering.
Den endelige beslutning om, hvor fængslet skal placeres, er dog en politisk beslutning, som justitsministeren vil drøfte med aftalepartierne bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025.
Kriminalforsorgen søger en grund på mellem 300.000 og 350.000 kvm til det kommende fængsel. Det forventes, at der bygges på mellem 200.000 og 250.000 kvm centralt på grunden, mens resten er nødvendigt for udearealer samt perimetersikring og sikkerhedszone.
Det meste af den bebyggede del af grunden forventes indhegnet og omkranset af en mur på 6 meter. Fængslet skal være færdigbygget og i drift i 2030.