Oslo Kommune har peget på SLA, Nordic Office of Architecture ogNorconsult som dem, der skal forvandle området Filipstad fra havneindustri til grøn og klimasikret blandet bydel med bl.a. 3.000 nye boliger.

Når det sidste store byudviklingsområde i Oslo Havn skal planlægges, sker det med et dansk-nordisk team ved roret.

Filipstad er det sidste store havneområde i Oslo, som ikke er byudviklet. Oslo Kommune sætter nu det 320.000 kvm store projekt i gang og har valgt et team bestående af SLA, Norconsult og Nordic Office of Architecture til at opgaven med at planlægge Filipstads tekniske infrastruktur, blågrønne strukturer og mobilitet.

Ambitionen er at udvikle Filipstad til en levende ny fjordbydel med knap 3.000 nye boliger, 9.000 arbejdspladser og et rigt udbud af parker, byrum og offentlige tilbud – herunder en 41.000 kvm stor strandpark, der skal integrere den nye bydel med fjorden.

”At designe den overordnede plan for Filipstad er en landskabsarkitektonisk drømmeopgave. I Filipstad ønsker vi at sætte naturen først ved at skabe en omfattende blågrøn struktur, der beskytter kvarteret mod oversvømmelser og skybrud, samtidig med at den optimerer forholdene med hensyn til mikroklima, luftforurening, urbane varmeøer og biodiversitet. Målet er at gøre Filipstad til et helt særligt sted i Oslo med tæt kontakt til fjorden, et aktivt byliv og ægte livskvalitet for alle,” siger Louise Fiil Hansen, partner i SLA.

Det er ikke første gang at teamet står overfor planlægningen af nye havnebydele i Oslo. SLA og Norconsult har samarbejdet om udviklingen af ni byrum og promenader i Bjørvika, Oslos centrale havneområde – et område som SLA også tegnede helhedsplanen for helt tilbage i 2005.

Erfaringen bliver sat i spil i Filipstad, der er et komplekst område, som stiller høje krav til godt tværfagligt samarbejde. Der skal blandt andet sørges for moderne infrastruktur, samtidig med at Filipstads historie videreføres, og gode byplangreb og fremsynede mobilitetsløsninger integreres.

”Vi glæder os til at finde gode, tværfaglige løsninger på alle de muligheder, et så omfattende kystnært og centralt byudviklingsprojekt byder på. Sammen vil vores fageksperter støtte Oslo Kommune i deres ambition om at levere et projekt i tråd med FN’s Verdensmål og FutureBuilt’s bæredygtighedskriterier,” siger Bård Hernes, koncerndirektør i Norconsult.

Filipstad er den sidste del af Oslos store byudviklingsinitiativ kaldet ”Fjordbyen”, der siden 2000 har udviklet Oslos havnearealer til nye byområder. Udviklingen af Filipstad forventes at have byggestart i 2026 med en udviklingstid på 10-20 år. Den totale værdi af byudviklingen i Filipstad anslås til ca. 17 milliarder kr.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.