I Svinninge i Holbæk Kommune får byens børn og skoleelever nye og tidssvarende rammer og udearealer til leg og læring. skala architecture har i team med JYTAS, Stokvad og DBI-Brandteknisk Institut vundet konkurrencen om renovering og udvidelse af Svinninge Indskolings- & Børnehus, der skal stå klar til ibrugtagning i marts 2026. Skala varetager rollen som arkitekt, landskabsarkitekt og bæredygtighedsleder på projektet, som skal DGNB-certificeres til Guld.

Totalentreprisen omfatter opførelse af en ny tilbygning i ét plan på 800 mkvm, renovering af indskolingsafsnittet på 800 kvm i 2 plan samt nedrivning af eksisterende bygninger. Derved skabes der plads til to eksisterende børnehuse, der flytter ind på skolen. Herudover etableres ca. 4000 kvm trygge, aldersopdelte udearealer. Børnehuset skal rumme 152 børn og 40-50 medarbejdere.

Visionen for Svinninge Indskolings- & Børnehus er at skabe et levende hus, hvor pædagogik og leg går hånd i hånd, og hvor fleksible rammer giver optimale muligheder for en skiftende hverdag. Børnehuset bliver en åben, integreret daginstitution, hvor nysgerrighed, kreativitet og innovation er i fokus for både børn og voksne.

Vi er glade for at være en del af vinderteamet og glæder os til at skabe et attraktivt og bæredygtigt indskolings- og børnehus. I vores konkurrenceforslag har vi haft fokus på at skabe et byggeri, der opleves som ét sammenhængende børnehus. Et hus, der understøtter sammenhængen mellem inde og ude, med fleksible og varierede rammer til leg og fordybelse og som inviterer lokalsamfundet indenfor og sikrer fællesskaber på tværs, udtaler kreativ chef og partner Julie Ankjær fra skala architecture.

Børnehusets motorik og bevægelsesrum, fællesværksted, børnehusbibliotek, SFO-område og pædagogiske køkken udgør et kraftcenter, der giver stor fleksibilitet i brugen af huset – også efter lukketid. Her kan børnehuset forvandles til et socialt mødested for lokalsamfundet, hvor det gode foreningsliv i Svinninge kan udfolde sig.

Arkitektonisk tager det nye Svinninge Indskolings- & Børnehus udgangspunkt i bygningstypologien fra Svinninge Skole og den eksisterende bygnings kvaliteter med trygge, beskyttede uderum. Tilbygningens gule tegl og varme træ på facaderne skaber et slægtskab med resten af området, der opleves som en collage af forskellige tidstypiske bygninger bundet sammen af den gule tegl. Konceptet er udtænkt med børnene i centrum, og bygningskroppene og facadeudtrykket er derfor nedskaleret, så huset bringes ned i øjenhøjde med børnene.

Projektet skal certificeres til DGNB Guld og er skabt ud fra en bæredygtig tankegang og principperne om Design for disassembly. Bygningsdele fra det nedrevne byggeri genbruges i videst muligt omfang i det nye byggeri, og der anvendes generelt bæredygtige og sunde materialer med god holdbarhed og lang levetid.


Relaterede konferencer

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Ny udbudslov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ungdomsboliger på et modent marked

Den nye Planlov KURSUS