Omtrent hver tredje boligejer over 50 år forventer at flytte inden for de næste 10 år – og her er ønskelisten til det næste hjem

En ny undersøgelse fra Realkredit Danmark, udført i samarbejde med YouGov, kaster lys over boligejere i aldersgruppen 50+ og deres planer for fremtiden.

Og det er lidt en overset målgruppe, fremhæver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Ofte er der fokus på førstegangskøberne men…

”Man glemmer dog typisk, at de mere modne boligejere og pensionisters valg af bolig også spiller en vigtig rolle for både udviklingen i boligpriser og efterspørgslen efter forskellige boligtyper. Betydningen af dette segment har været tiltagende gennem en årrække,” siger Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark og fremhæver, at gruppen er vokset til at udgøre godt 40 procent af befolkningen.

Omtrent hver tredje boligejer over 50 år forventer at flytte inden for de næste ti år, og i gruppen med flytteplaner er en lejebolig det mest populære boligvalg.

Mindre vedligehold, en mindre bolig, ingen trapper og at få frigivet penge fra den nuværende bolig er de typiske årsager til overvejelserne om at flytte.

”Det er en magtfuld gruppe. Mange boligejere i aldersgruppen har en solid økonomi, godt med friværdi og stærke sociale ressourcer. Det åbner for muligheder,” siger Michael Dalsager, talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Undersøgelsen viser, at vi ikke kan skære alle over en kam. Alderen spiller ind på boligtankerne.

Hele 44 procent af boligejerne i alderen 70+, der overvejer en flytning inden for de kommende ti år, vil gerne over i en lejebolig, mens tallet er 23 procent for de 50-59 årige og 30 procent for de 60-69 årige.

Samme tendens gælder for ejerlejlighed og andelsbolig, hvilket netop skal ses i lyset af ønsket om en mindre bolig og mindre tid på vedligehold af hus og have.

Modsat er det med parcelhuset, hvor det er 26 procent af de 50-59 årige, der ser parcelhuset som den næste bolig mod kun 10 procent af de 70+.

”Så parcelhuset er ikke yt, selv om man flytter fra et, og vi ved også, at en have betyder rigtig meget for mange, og heldigvis findes der mindre og nyere huse med have, så de grønne fingre fortsat kan høre hjemme et nyt sted,” siger Michael Dalsager.

Undersøgelsen viser, at flest i aldersgruppen har tænkt sig at blive i den nuværende bolig fremfor at flytte, og det er en tendens, som Home kan bekræfte.

Topscorer blandt folk, der ikke vil flytte, er, at ’jeg er glad for min nuværende bolig’.

”Mange føler sig godt hjemme i boligen og området, hvor de bor – og tilfredsheden stiger typisk med alderen. Faktisk kan det også være svært at finde et andet hjem i samme område, der måske passer dem bedre, og så bliver mange ofte boende,” siger Michael Dalsager fra Home

Godt hver femte ved ikke, om de vil flytte indenfor de næste 10 år.


Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Afholdes 19. november 2024

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Danmarks Statistik vurderer at der frem til 2030 vil være 170.000 flere ældre over 80 år, og selvom stadig flere klarer sig hjemme vil byggeriet af plejehjem være markant.

Markedet for private plejehjem i Danmark forudses derfor at være meget stort.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.