Stærke husholdninger, høj beskæftigelse og stærk tillid til samfundssystemerne holder boligmarkedet oppe i gear trods flere tegn på, at det burde gå ned i kadence, lyder vurderingen.

Selvom boligmarkedet det seneste år har været udsat for rentestigninger, energiprisstigninger og udsigten til nye ejendomsvurderinger, har det det kun reageret med et træk på skulderen. Det vurderer ejendomsmæglerkæden Estate i en ny analyse af boligudbuddet.

Det samlede boligudbud lå i oktober 2022 på 42.060 boliger, mens det i oktober i år lå på 42.733 boliger, som kan købes på det frie boligmarked, viser de nyeste boligudbudstal fra erhvervsorganisationen Finans Danmark. Det er kun en forskel på godt 700 boliger på 12 måneder.

- Da de høje renter for alvor blev virkelighed for landets boligejere og boligkøbere, steg boligudbuddet ikke overraskende, og vi så drabelige prisfald, som mange boligejere sikkert fandt bekymrende. Men som så meget andet bliver selv trælse konjunkturer til hverdagskost, og igen begyndte boligudbuddet at falde, men priserne begyndte at stige igen i løbet af 2023, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse. Kurset afholdes den 22. oktober 2024.

Den oplagte forklaring på boligudbuddets udvikling tilskrives af mange udsigten til de nye vurderinger, som har sat gang i boligsalget, men han mener, at en helt central faktor overses.

- Der er sket en veritabel velstandsstigning de sidste mange år, som vi nu ser resultatet af. Danskernes konti bugner, der aldrig har været så mange i beskæftigelse, og der bliver brugt penge på ting og oplevelser, som vi var afskåret fra under pandemien. På mange måder afspejler det opsparede forbrug sig også på boligmarkedet, hvor der trods strammere regler og høje renter stadig bliver handlet i stor stil og med høj tillid, siger Thomas Hovgaard.

Udover velstand og jobsikkerhed mener han også, at tillid til samfundsinstitutionerne spiller en stor rolle i forhold til boligmarkedets udvikling.

- Vi så det også under pandemien, hvor de fleste troede, at den særlige situation ville lamme boligmarkedet. Det modsatte skete. Hvem tør investere under en historisk pandemi? Det gjorde de fleste faktisk, fordi de har en høj tillid til samfundet og de systemer, vi har opbygget, og det samme ser vi nu, hvor der trods mange usikre forhold bliver handlet pænt med boliger, siger Thomas Hovgaard.


Køge: det store byggeboom frem til 2032

Afholdes 30. oktober 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Venue Køge Venue Køge , Ved Stadion 4, 1 , 4600 Køge


Baggrund

Med en række kæmpeinvesteringer og byudviklingsprojekter, har Køge sat kurs mod et veritabelt byggeboom, der vil præge byen over de kommende år. Den seneste befolkningsprognose viser, at indbyggertallet forventes at stige med 6.586 personer over de næste 11 …

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS