44 procent af danskerne lever i dag ikke i en kernefamilie med mor, far og børn, ifølge Danmarks Statistik. Og familieformerne ændrer sig hele tiden: Vi bliver skilt, får en ny partner med bonusbørn eller børnene flytter hjemmefra. Men det er både dyrt og besværligt at skulle finde ny bolig, når familieforholdene ændres.
- Rambølls bæredygtige boligkoncept "MetaBolig" for fremtidens familiebolig møder netop disse behov og er udviklet af Rambøll – Arkitektur & Byudvikling i samarbejde med blandt andet Bo-Vest og byggevirksomheden Scandibyg. Det er en række bæredygtige boliger, som er tegnet, så døre, vægge og vinduer kan flyttes, og boligens indretning of størrelse kan følge familiens livssituation, siger arkitekt og markedschef Ofri Earon hos Rambøll.
Mellem boligerne er der forskellige fællesfaciliteter, der også kan ændres efter beboernes ønsker og behov. Det er for eksempel muligt at have legestue, teenagestue, byttestation, økologisk madmarked og gæsteværelse. Der er også nogle mikroboliger til dem, der har brug for en midlertidig løsning.
- Konceptet kan bygges hvor som helst - i byen eller forstaden. Som et svar til familiernes ønsker skal placeringen være i det eksisterende byggede miljø med en god forbindelse til det lokale fællesskaber og by-funktioner. Konceptet er derfor udviklet som en fortætning og forbedring af det fysiske og sociale miljø, siger arkitekt og markedschef Ofri Earon hos Rambøll.
De fælles og offentlige funktioner i bebyggelsen supplerer de eksisterende og kan servere brugere på tværs af matrikler. Helt praktisk er boligerne en blanding af private lejeboliger og almene boliger. Huslejen er regnet per brutto kvm, som er sum af boligens størrelse og en del af fællesfaciliteterne.
Der går lidt tid, inden de første børnefamilier kan flytte ind i "MetaBolig". Men der er ikke nødvendigvis langt fra tegnebræt til handling, da boligerne er tegnet med udgangspunkt i 3 konkrete placeringer: I Nivå, Valby (hvor der indsættes bygge moduler mellem eksisterende almene boliger) – og på toppen af indkøbscentret Fields. Boligerne er en blanding af private lejeboliger og almene boliger.
Boligerne er skabt i tæt samarbejde med en lang række børnefamilier. Rambøll har nemlig undersøgt boligbehovet hos enlige og sammenbragte familier. Den kvalitative undersøgelse er lavet hos 38 familier og giver et indblik i familiernes udfordringer og ønsker til fremtidens bæredygtige familiebolig.
Undersøgelsen viser, at familierne ikke ønsker samtalekøkken, carport og vinkelstue, som man ellers skulle tro. De ønsker i stedet mulighed for socialt samvær, god placering, en nem hverdag og adgang til en bolig, som let kan ændres over tid, så antallet af værelser, boligarealet og muligheden for fællesskab let kan justeres op og ned alt efter det nuværende behov, og hvordan familiestrukturen ændrer sig.