Antallet af skilte med ”til leje” og ”til salg” foran lokaler til lager, logistik, produktion eller værksteder er vokset i hele landet det sidste halvandet år, men i Nordjylland har stigningen i tomme lokaler været mærkbart mindre end i resten af landet. Det dokumenterer data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.
”I slutningen af 2022 oplevede vi det laveste udbud af lokaler til lager, logistik og produktion i de 20 år, vi har data for – det gjaldt både for Nordjylland og i hele landet. Siden er udbuddet af ledige lokaler vokset, men stigningen har været mere afdæmpet i de 11 nordjyske kommuner. I 2022 svarede de udbudte lokaler på landsplan til 1,3 procent af de samlede kvadratmeter mod blot 0,9 procent i Nordjylland, altså en forskel på 0,4 procentpoint. Nu er forskellen mere end fordoblet til 0,9 procentpoint – i det nordjyske er 1,3 procent af samtlige arealer udbudt, mens tallet er 2,2 procent for hele Danmark,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.
Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom portalen Boligsiden. I øjeblikket er over 10.500 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf præcis 1.475 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder. Af dem ligger 123 i Nordjylland – mod 99 for knap halvandet år siden. Flest er udbudt i Aalborg Kommune med 48 (36 i slutningen af 2022), i Hjørring med 28 (19) og Frederikshavn med 22 (24). I de øvrige otte kommuner er det samlede udbud 25 lokaler (mod 20).
Aktuelt er det lokale marked præget af to forskellige tendenser, vurderer lokale erhvervsmæglere.
”Vi oplever meget god efterspørgsel på produktionslokaler, mens det er sværere at få afsat især de store lokaler til lager/logistik. Vi har for nylig formidlet salg af to produktionsejendomme – i Pandrup og i Skagen – og formidlet to store grunde for Port of Aalborg i Aalborg Øst; her bygger både energikoncernen Verdo og HMF Kraner nye produktionsfaciliteter,” fortæller Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.
Han tilføjer, at mæglervirksomheden også har undersøgt, om tomme lagerbygninger kunne omdannes til produktion.
”Men det er ofte ret dyrt: Der skal trækkes ekstra strøm ind til produktionen, gulvet skal forstærkes til tungt maskineri, og virksomhederne vil gerne have travers-kraner, der kan bære tunge elementer som led i produktionen,” siger Martin Brasholt Mikkelsen.
Også en anden nordjysk erhvervsmægler oplever stor efterspørgsel på lokaler til produktion og knap så stor interesse for kvadratmeter til lager.
”Generelt er vores udbud af lokaler ikke så stort i Region Nordjylland, fordi der gennem to-tre årtier ikke er blevet bygget lige så meget som fx længere sydpå i Jylland langs E45-motorvejen. Men mange virksomheder centraliserer deres lagre, og nogle vurderer, at én samlet placering, fx i Trekantområdet, er mest oplagt. Faktisk er det dog ikke altid den rigtige beslutning. For virksomheder, der betjener hele Skandinavien eller Norden fra Danmark, kan en nordjysk placering nemlig være oplagt i kraft af færgeruterne mod Sydnorge og Sverige,” pointerer Mattias Manstrup, partner i Nordicals Aalborg.
Med den træge efterspørgsel på især de største lager- og logistiklejemål opfordrer han udlejere med store lokaler til at opdele eller sektionere dem.
”Hvis man står med en lagerejendom på 10.000 kvm, vil det være klogt at dele den op, fx i fem sektioner, hver på 2.000 kvm,” siger Mattias Manstrup fra Nordicals.
De 11 nordjyske kommuner har i alt 10,1 millioner kvadratmeter lagerlokaler, logistikejendomme, produktionshaller og værksteder – eller knap 13 procent af landets samlede arealer.