Oluf Bagers Plads blev opført som en del af Realdania By & Bygs arbejde med eksperimenterende nybyggeri og udvikling af byer for fremtiden.
- Praksis Arkitekter og Realdania By & Byg vinder fortjent årets arkitekturpris med Oluf Bagers Plads, hvor der er kræset for detaljerne med 2 bygninger af enestående kvalitet, der passer smukt ind i det omkringliggende miljø. Det er den form for arkitektur og kvalitet, som vi skal have meget mere af i Odense, siger by- og kulturrådmand, Søren Windell.
Vinderen er fundet i et felt af nominerede kandidater, som medlemmer fra Odense Arkitekturråd efterfølgende har besigtiget og studeret. I begrundelsen lyder det blandt andet:
"Skalaen er på forhånd dikteret af det fine gamle købstadsmiljø med Oluf Bagers Mødrene Gård på den ene side og H.C. Andersen kvarteret på den anden side. Med den nye letbane som nærmeste nabo fremstår de to byhuse som bindeleddet mellem den gamle og den nye bilfri bydel, hvor tempoet er lavt og omgivelserne registreres fra fodgængerens perspektiv.
Særligt i den kontekst er det fantastisk at opleve, at der med Oluf Bagers Plads er kræset for detaljerne, at der har været en stærk bygherre og dygtige arkitekter til stede, som i flot forening har skabt to smukke bygninger, der rummer en vision og et håndværk, man sjældent ser."
Prisen vakte naturligvis glæde hos både Praksis Arkitekter og bygherren Realdania By & Byg.
- Vi er glade og stolte over, at vi sammen med Praksis Arkitekter er blevet tildelt årets arkitekturpris fra Odense Kommune. Som bygherre ønskede vi at skabe et tidløst nybyggeri, som kunne binde det historiske Nørregade-kvarter sammen med den nye bydel ved Thomas B. Thriges Gade. Samtidig ønskede vi at skabe en offentlig plads, hvor byens borgere kunne slå sig ned og nyde roen i den nye bydel, der tidligere var præget af biler. I dag kan vi se, at pladsen bliver brugt, og at den opleves som et naturligt bindeled mellem nyt og gammelt i centrum af Odense. For os er dette et udtryk for, at vi har ramt noget rigtigt med både byggeriet og pladsen, siger adm. direktør i Realdania Peter Cederfeld.
- Realdanias ambitioner for bæredygtighed på Oluf Bagers Plads satte nye standarder, og det har sat sine tydeligt præg på projektet, der er opført i tegl og ler i videst mulige omfang. Indeklimaet er markant forbedret af dette materialevalg. Oluf Bagers Plads er opført som et sundt og bæredygtigt byggeri, med en høj materialekvalitet, primært af tegl og af ubrændt ler. Man kan se på murerarbejdet og de fine ornamenter i facaderne, at det er virkeligt dygtige fagfolk der har været med til at opføre husene, siger Mads Bjørn Hansen, indehaver, Praksis Arkitekter.
Udover arkitekturprisen blev der i år også givet hædrende omtale til et andet projekt - nemlig Byfælleskabet Thomas B, der er et bofællesskab midt i det nye kvarter, hvor Thomas B. Thriges Gade tidligere lå.
I begrundelsen for den hædrende omtale bliver der lagt vægt på, at Byfællesskabet er udviklet som et byggefælleskab, hvor man er sin egen bygherre. Der står blandt andet dette:
"... et koncept der i praksis betyder, at man bygger uden den klassiske developer og den klassiske afledte fortjeneste. Det giver mulighed for at bygge billigere, og giver mulighed for at beboerne kan få stor indflydelse både på egen bolig og graden af fællesskab.
... Odense kommune ønsker at tildele Byfællesskabet en hæderspris, for på forbilledlig vis at vise hvordan byggefællesskabsmodellen kan anvendes som redskab i byudviklingen. Et redskab der kan være med til at sikre diversitet, mangfoldighed og ikke mindst sikre dedikerede borgere, der tager medansvar og engagerer sig i nærområdet."