Det økonomiske opsving har givet så stor efterspørgsel, at der ikke har været udbudt færre lager- og produktionsbygninger siden 2008. Samtidig tordner lejepriserne opad, viser tal fra Ejendomstorvet.dk.

Udbuddet af lagerbygninger, logistikejendomme og fabrikshaller fortsætter med at falde i takt med den stigende beskæftigelse og fremgang for erhvervslivet i kølvandet på opsvinget. Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

- Udbuddet af industrilokaler bliver ved med at falde og er nu nede på 1,9 procent. Vi skal tilbage til midten af 2008 for at finde lavere tal. Der har ikke været bygget særligt meget under finanskrisen og i årene lige efter, og med det begrænsede udbud og stor efterspørgsel efter kvm stiger lejeniveauerne kraftigt. På landsplan ligger lejepriserne på lokaler udbudt via Ejendomstorvet.dk 12 procent højere end for 1 år siden og næsten 27 procent højere end for 5 år siden, siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for Erhvervsudvalget.

Ejendomtorvet.dk ejes af landets ejendomsmæglere og er Danmark største portal for erhvervslokaler. Portalens statistikker viste det hidtil laveste udbud af lager- og produktionslokaler med 1,3 procent i midten af 2007. Finanskrisen sendte udbuddet af ledige lokaler kraftigt opad i 2008 og de 2 næste år, men siden 2012 er andelen af udbudte lager- og industrilokaler faldet næsten uafbrudt kvartal for kvartal. Og sådan kan det måske fortsætte en stund endnu.

- På kort sigt kan udbuddet godt falde lidt mere, men det bliver svært at komme under 1,5 procent på landsplan. Nogle af de lokaler, som er tilbage, ligger for eksempel langt fra motorveje og kan blive svære at afsætte. Men vi kan registrere meget stor efterspørgsel omkring Aarhus, Aalborg, København og Trekantområdet, og som ny tendens ser vi stor interesse for placeringer syd for Kolding langs motorvejene, så Trekantområdet nærmest vokser mod syd, fortæller Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

 NB! Industri og logistik - projektudvikling, priser og optag. Konferencen afholdes d. 30. januar 2019. 

Opgjort på landsdele er udbuddet af ledige lokaler lavest i Nordjylland med 1,3 procent, på Fyn samt på Vest- og Sydsjælland med 1,8 procent og i Vestjylland med 1,9 procent. En del af de udbudte industrilokaler har flere årtier på bagen og lever derfor sjældent op til nutidens krav om for eksempel at have læsseramper, høj loftshøjde og plads til store lastvognstog. Men efterhånden bliver også ældre ejendomme udlejet, nogle gange med tilpasning af bygningerne.

- Vi har selv for nylig udlejet hovedparten af Mærsks gamle containerfabrik ved Tinglev i Sønderjylland. Efter 10 år flyttede Siemens ud 1. oktober, og vi fik hurtigt en ny udlejning på plads. En større dansk virksomhed flytter ind til januar, og i de foregående måneder har håndværkere bygget læsseramper og nye portsluser samt opsat sprinkleranlæg, så den store hal ikke længere behøver at være sektionsopdelt af brandhensyn, siger Stig Plon Kjeldsen.

I øjeblikket er der udbudt lidt over 1.700 lejemål og industriejendomme til salg på Ejendomstorvet.dk. Lejeniveauerne ligger typisk på 525-600 kr. per kvm tæt på hovedstaden og omkring 300 kr. per kvm i Vestdanmark samt på Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland-Falster.

Hele landet har knap 103 millioner kvm lager-, logistik- og industribygninger. Omkring 70 procent ligger Vest for Storebælt med flest kvm i Sydjylland (19,4 millioner) og Østjylland (16,1 millioner) samt Nordjylland og Vestjylland (begge cirka 13 millioner).

Det samlede areal af udbudte industrilokaler er med 1.998.000 kvm røget under 2 millioner for første gang i 10 år. Alene det seneste år er udbuddet skrumpet med 344.000 kvm, fordi virksomheder har købt ejendomme eller indgået lejekontrakter.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligudvikling i Jylland

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS