Efter 7 års ventetid er den nye 11.340 kvm store skole og kulturhus, Lysningen, i Viborg snart klar til indflytning. Dan gamle skole er lukket ned og området skal byudvikles.

Byggeprojektet begyndte i 2017 og har kostet 275 millioner kr. Bygningen er tegnet af Arkitema.

- Lysningen er et mix af en skole, et idrætscenter og et moderne forsamlingshus. Målet er at skabe sammenhæng på en helt ny måde, hvor skolebørn, foreningsaktive og mange andre kan mødes på nye måder. Derfor håber og forventer jeg, at Lysningen vil udvikle sig til at blive det centrale samlingssted i området, siger formand for Kultur-og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, Mads Panny.

Lysningen bliver et bæredygtigt byggeri, der opføres med træ i bærende konstruktioner, facader og i interiøret. Træet som primært materiale giver Lysningen karakter og identitet, samtidig med at det bidrager til en lys og imødekommende arkitektur for borgerne i det østlige Viborg, skriver Arkitema på sin hjemmeside.

Centralt i bygningen er et stort åbent atrium - en lysning - hvorfra forskudte plateauer fordeler sig, så man primært kun bevæger sig en halv etage op eller ned mellem etagerne. Dette gør, at alle etager opleves tæt forbundne med hinanden. Opdelingen af etagerne udnyttes til at skabe husets hovedflow, som en flydende opstigning mellem plateauerne. Halv-niveauerne er forbundet via trapper, der i det daglige bruges som lokale amfitrapper til undervisning og samlinger.


Den gamle skole  og skolegrunden skal byudvikles

Den nye skole i Lysningen erstatter den gamle, nu nedlukkede skole i Overlund. Viborg Kommune har i samarbejde med Aart Architects udarbejdet en visionsplan for det 18.643 kvm store skoleområde i Overlund. Planen er blevet offentliggjort i oktober 2023.

Den centralt og attraktivt beliggende grund skal udbydes til salg og udvikles til boliger, som kan supplere det eksisterende boligudvalg i Overlund.

Visionsplanen indeholder bl.a.:


Projektet er blevet konsulteret med en Borgerpanel, bestående af 11 repræsentanter for beboere i Overlund, der kom med deres ideer vedr. bl.a. bygningshøjde, fællesskab, bæredygtighed mv.

Borgerpanelet kan blive et fortsat aktiv i forbindelse med den videre planlægning, som skal ske i løbet af 2024 i samarbejde med de udviklere, som skal realisere visionen for området.

Det hidtidige forløb og forventede tidsplan for processen:


Se visionsplanen her: https://viborg.dk/demokrati-og-indflydelse/udvikling-og-planer/udvikling/vi-udvikler-byerne/overlund-visionsplan-for-skolegrunden-og-halgrunden/


Relaterede konferencer

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS