BL er interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer.
’Fælles ansvar for den bæredygtige, blandede by’ hedder den nye rammeaftale om almene boliger og kommunal anvisning på Frederiksberg. Det lyder ambitiøst. Og det kan den også blive, mener formand for Frederiksberg Forenede Boligselskaber, FFB, Laurits Roikum.
”Set med vores øjne er det en god aftale, fordi vi får fokus på den særlige støtte, som nogle anviste borgere i vores boligafdelinger har brug for. I FFB vil vi gerne tage et socialt ansvar og tager selvfølgelig imod borgere, der kan have det svært. Det er en del af vores DNA. Derfor har vi også stillet ekstra 30 boliger til rådighed til fordrevne ukrainere,” fortæller Laurits Roikum og fortsætter:
”Men det er også naturligt, at kommunen bidrager, så vi ser frem til et tæt samarbejde omkring de boligsociale indsatser.”
Netop de boligsociale indsatser har været et vigtigt område, fordi kommunen har foretaget en kraftig spareøvelse på området. Bl.a. blev den boligsociale indsats reduceret med 1,6 millioner kr. i 2024-budgettet, og der er planlagt yderligere besparelser på 1,1 million kr. i 2025. En spareøvelse som bl.a. FFB dengang advarede imod.
Selvom kommunen ikke har afsat økonomi til yderligere bostøtte, er Laurits Roikum forsigtigt optimistisk. Dels har FFB altid haft et tæt og godt samarbejde med kommunen, dels vil man i samarbejdsudvalget, Boligforum, hvor politikere fra både kommune og boligorganisationer mødes, i fællesskab følge udviklingen i boligafdelingerne.
Den blandede by skal også været blandet i den lille skala. Derfor har det været et problem, at der er blevet anvist massivt til de små boligafdelinger med billige boliger, hvor der er opstået en koncentration af sårbare borgere. Er der under 1.000 beboere i en afdeling, kan den nemlig ikke ryge på en af regeringens lister over udsatte boligområder. Men nu vil kommunen (i lighed med Københavns Kommune) kun anvise til 11 % af boligerne i disse afdelinger.
En anden god nyhed er, at aftalen åbner for flere almene boliger i den ellers tæt bebyggede kommune.
Målet er at opføre 600 almene boliger frem mod 2030. Bl.a. 200 i forbindelse med eksisterende boligafdelinger, og 180 på grunden ved Frederiksberg
Hospital.
”Det er en rigtig god nyhed for de mange, der gerne vil bo i den attraktive kommune, men ikke har råd til de ekstremt dyre ejerboliger. Som den største boligorganisation på Frederiksberg stiller vi os selvfølgelig gerne til rådighed som samarbejdspartner og bygherre,” konstaterer Laurits Roikum.
Du kan se hele rammeaftalen her. Den gælder for perioden 2024-2027 og skal udmøntes i aftaler mellem de enkelte boligorganisationer og Frederiksberg Kommune.