Sønderborg Kommune opretter en pulje på 1,25 millioner kr. til istandsættelse af facader i Gråsten Bymidte.

Nu får bygningsejere i Gråstens bymidte mulighed for at søge om støtte til renovering af facader. Det sker efter, at Teknik-, By- og Boligudvalget har godkendt, at der oprettes en pulje til istandsættelse af facader i Gråsten bymidte. Udvalget har samtidig godkendt en ny lokalplan for Gråstens bymidte.

Der kan gives tilskud til istandsættelse og renovering af facader, der vender ud mod Torvet, Jernbanegade, Ringgade, Nygade samt dele af Borggade, A. D. Jørgensensgade, Slotsgade, Fredensgade og Kongevej.

Bygningerne skal være fra før 1960 samt have høj eller middel bevaringsværdi, bevaringsinteresse eller underbygge kulturmiljøet.

Tilskuddet kan maksimalt udgøre en tredjedel af udgifterne, og en ejendom kan maksimalt få 100.000 kr. i tilskud indenfor to år.

Der gives tilskud til istandsættelse eller renovering af bygningers mur, vinduer, døre, udsmykning, karnapper, altaner m.v.

- Gråsten er en af Sønderborg Kommunes dejlige byer. Med den nye lokalplan styrker vi Gråstens bymidte som samlingspunkt og kulturbymidte. Og det skal den nye pulje støtte op om, så vi sikrer, at de kulturhistoriske bygninger i bymidten bevares. Det bliver til glæde for både turister og beboerne i området, siger Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik-, By- og Boligudvalget.

I 2022 godkendte Byrådet en bystrategi for Gråsten, Rinkenæs og Egernsund. Strategien fremhæver bl.a. et behov for at styrke Gråstens bymidte. Byrådet har aftalt, at der årligt afsættes 2 mio. kr. til realiseringer af kommunens bystrategier, og der afsættes herfra 500.000 kr. til den nye pulje, mens 750.000 kr. kommer fra statens bymidtepulje. Den samlede pulje til istandsættelse i Gråsten bliver på 1,25 millioner kr.

- Puljen bliver løftestang for den nye lokalplan, og sammen skal de to initiativer bidrage til at løfte bymidten. Vi inviterer nu bygningsejerne til at søge puljen, så de kan være med til at styrke og bevare kulturmiljøet i Gråsten bymidte. Vi skal styrke Gråstens historie og identitet, så vi gør Gråsten til en endnu mere attraktiv by for handel og turisme, siger Kristian Beuschau, der er næstformand for Teknik-, By- og Boligudvalget.

Der er i forbindelse med den nye lokalplan holdt dialogmøder og byvandring med Gråsten Forum og Gråsten Handel. Lokalplanen sætter blandt andet rammerne for, hvordan handelslivet i fremtiden skal koncentreres i bymidten og hvor, der vil være mulighed at omdanne tomme lokaler til bolig.

Når puljen åbner i løbet af juni 2024, vil bygningsejere indenfor puljens områdeafgræsning få besked i e-Boks. Der vil kunne søges digitalt via kommunens hjemmeside, hvor vilkår og retningslinjer for at komme i betragtning til tilskud også vil fremgå. For nærmere information kan man kontakte kommunens By og Landskab på by-landskab@sonderborg.dk.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ny udbudslov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032