Efter nogle år med tilbagegang på grund af Corona, er antallet af husstande med flere familier i vækst igen.

De seneste 10 år har antallet af husstande bestående af flere familier været i vækst med en stigning fra 197.441 husstande i 2014 til 231.680 i 2020.

Da coronapandemien brød ud, faldt antallet de 2 efterfølgende år med knap 7.000 husstande. Imidlertid har trenden fået nyt liv igen. Fra 2022 til 2023 steg antallet nemlig fra 225.483 til 230.702, viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

Ifølge Estate er hovedforklaringen på det det stigende antal husstande bestående af flere familier, at vi er definitivt forbi pandemi-restriktioner.

- De seneste mange år er der flere og flere, der har fundet mening i at dele bolig med hinanden. Enten 2 familier eller flere generationer, hvilket både kan være hyggeligt og praktisk, og ikke mindst fornuftigt økonomisk, da man er flere om at dele boligens fællesudgifter. At vi nu ser en stigning igen, skyldes helt klart, at vi så at sige kan være fysisk sammen igen uden frygt for at smitte hinanden, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Rentabel omdannelse af erhverv til bolig: Nye erfaringer. Konferencen afholdes den 7. november 2023.

Han mener, der er mange gode grunde til at vælge modellen, hvor man deler en bolig mellem flere familier.

- Hvis man for eksempel er i familie med hinanden og bor flere generationer sammen, kan man være der for hinanden gennem livets forskellige faser, hvilket selvfølgelig også gælder for personer, der ikke er forbundet af blodets bånd. Der er helt klart en dele-trend i samfundet lige nu, som også har fundet vej til vores boliger, siger Thomas Hovgaard.

I forhold til klimaet er husstande med flere familier som udgangspunkt positivt

- Vi bør glæde os over udviklingen, for vi har en bunden opgave med at nedbringe vores samlede CO2-udslip, og jo flere personer, vi så at sige kan presse ind i en bolig, jo mindre energi på opvarmning bruger vi alt andet lige. Denne trend går faktisk imod den generelle samfundsudvikling, hvor vi hele tiden får mere plads per person i vores boliger, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS