Efter 3 års udviklingsarbejde er PFA's ambitiøse byudviklingsprojekt, Nordø i Københavns Nordhavn, nået sin afslutning.

Bygherren bag Nordhavns nye ø-bydel, PFA Ejendomme, udpegede Pihlkonsortiet, bestående af M.J. Eriksson, LM Byg og Pihl & Søn, som totalentreprenør til at realisere deres projekt, som nu står færdigt og allerede summer af liv.

I alt har tæt på 100 underentreprenører og omkring 400 håndværkere haft deres gang på byggepladsen hen over de 3 år, byggeriet var i gang.

Nordø-projektet har bestået af opførslen af 70.000 kvm byggeri - en opgave, der var omfattende og udfordrende nok i sig selv - men da Nordø er omgivet af vand til alle fire sider og har et grundareal på i alt ca. 55.000 kvm, svarende til ca. 3 fodboldbaner, har det enorme projekt været et endnu større logistisk puslespil end normalt.

Udfordringen blev skærpet yderligere af, at der i de 70.000 kvm gemte sig flere byggeprojekter; En stor fælles kælder, 2 lejlighedskomplekser med i alt 115 boliger, et hotel med 2 forskellige overnatningskoncepter og i alt 300 værelser, samt 2 erhvervsdomiciler, hvoraf det ene var tænkt som et nyt pejlemærke for beboere og gæster, der rejser ind og ud af Københavns havn fra vandsiden.

For at sikre en god og overskuelig arbejdsproces blev Nordø delt op i 5 byggefelter, der hver fungerede som sit individuelle delprojekt. For at sikre fælles fremgang på hele ø-projektet, mødtes projektcheferne ugentligt for at koordinere samarbejdet og tidsplanen på tværs.

Forventningerne til Nordø var fra start store. Allerede tidligt i forløbet kunne PFA meddele, at de første lejere til erhvervsejendommene og hotellet var fundet, og det samme gjaldt køberne til de ca. 115 lejligheder, der ligger på første parket til Øresund. Både ejere og lejere på Nordø har haft mulighed for at påvirke, hvordan de ønskede deres lokaler udformet.

For de 3 erhvervslejere har det bl.a. betydet, at de havde medbestemmelse på kontorlandskabernes udformning, imens beboerne i de 115 lejligheder kunne vælge mellem forskellige designlinjer og vælge klinker, køkkenskabe, dørgreb, gulve og farven på væggene for at skabe et unikt udtryk i hjemmet. I nogle tilfælde var Pihlkonsortiet endda nødt til at sadle om, fordi slutbrugernes behov ændrede sig undervejs.

For at sikre en smidig og effektiv proces arbejdede Pihlkonsortiet for så vidt muligt efter en såkaldt lineær apteringsproces, hvor der blev arbejdet i stafetagtige skift, så den næste faggruppe stod klar til at tage over, så snart den første var færdig.

"Når først vi gik i gang, var det ligesom et tog, der kører - og det skulle helst ikke gå i stå. Derfor var det afgørende, at vi konstant havde overblik og løbende kvalitetssikrede og koordinerede arbejdsgangene, og derigennem sikrede den kontinuerlige fremdrift på projektet," siger Frank Aarslew-Jensen.

På Nordø har bæredygtighed været på dagsordenen helt fra start af. Fx skal Nordøs boliger DGNB-certificeres til guldniveau, hvilket har betydet en heldhedsorienteret indsats i forhold til bæredygtighed, således både de miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter af bæredygtighed blev tilgodeset under udviklingen og opførelsen af byggeriet.

 


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.