Mere end hver fjerde dansker er tiltrukket af tanken om en bolig, hvor der er mulighed for mere fællesskab med naboerne. Især blandt folk over 50 år er ønsket stort, viser en ny undersøgelse.

Selvom flertallet af danskerne foretrækker den almindelige ejerbolig, hvor hver passer sit, er der alligevel en stor del af de potentielle boligkøbere, som gerne vil have mere at gøre med naboerne. Det viser en undersøgelse, som EDC har lavet blandt godt 1.700 personer, som er tilmeldt deres køberkartotek.

I undersøgelsen har mere end hver fjerde svaret, at de nu eller senere kunne være interesseret i et bofællesskab med fælles faciliteter, men hvor alle har deres egen bolig. Og i EDC er kommunikationschefen overrasket over, at tallet er så højt.

”Vi ved fra vores mæglere, at interessen for bofællesskaber er meget stor. Ofte har vi nærmest kø, når den slags byggerier bliver udbudt. Men det kommer bag på mig, at interessen alligevel er så bredt til stede i befolkningen,” siger Jan Nordmann.

Ifølge den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik er det især gruppen af folk over 80 år, som vokser i de kommende år. Der bliver altså en del flere ældre, også blandt de boligsøgende, og ifølge undersøgelsen er det da også blandt de ældre, at interessen for fællesskaber er størst. Blandt de 50-59-årige svarer 31 procent, at de er interesserede i en bolig med fælles faciliteter, mens det for aldersgruppen 60+ gør sig gældende for 33 procent.

”Det er nok et vink med en vognstang til udviklere og politikere om, at behovet for den boligtype vil vokse kraftigt i de kommende år. Hos vores mæglere ser vi i hvert fald ikke nogen tegn på, at interessen daler,” siger Jan Nordmann.

Bofællesskaber giver større tryghed

Også hos Gjensidige giver søgningen mod mere fællesskab med naboerne god mening.

”Vi ved, at fællesskab og nabohjælp øger tryghed og forebygger skader. Det gør risikoen for tyveri mindre, hvis flere holder øje med boligen, når man ikke er hjemme. Og ofte ser vi også, at der i fællesskaber er bedre hjælp til vedligeholdelse, som ellers kan blive lidt uoverskueligt for nogle ældre, siger skadedirektør,” Lene Rasmussen, fra Gjensidige.

I undersøgelsen har de kommende boligkøbere også svaret på, hvorfor de er interesserede i fællesskaber. Her svarer 62 procent, at det giver adgang til en række fælles faciliteter, mens 59 procent angiver, at det giver tryghed at kunne hjælpe hinanden. 58 procent svarer, at de kan lide følelsen af at være del af et fællesskab

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.733 brugere af EDCs køberkartotek i juli 2024. Respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landets 98 kommuner.

Langt de fleste ejerboliger i Danmark er adskilte enheder uden andet fællesskab med naboen end et skel. Ville du nu eller senere være interesseret i en bolig med et større fællesskab med naboerne, hvis dette fandtes i større udstrækning?

Jeg kunne være interesseret i at bo i kollektiv

Alder 18+: 3 procent

Alder 50+: 2 procent

Jeg kunne være interesseret i et bofællesskab med fælles faciliteter, men hvor alle har deres egen bolig

Alder 18+: 27 procent

Alder 50+: 32 procent

Jeg er interesseret i en traditionel separat ejerbolig

Alder 18+: 63 procent

Alder 50+: 59 procent

Ved ikke

Alder 18+: 7 procent

Alder 50+: 7 procent

 


Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Afholdes 11. marts 2025

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Danmarks Statistik vurderer at der frem til 2030 vil være 170.000 flere ældre over 80 år, og selvom stadig flere klarer sig hjemme vil byggeriet af plejehjem være markant.

Markedet for private plejehjem i Danmark forudses derfor at være meget stort.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.