Aarhus Kommune har vedtaget en lokalplan for byggeri af 52.000 kvm bolig og erhverv kaldt Karen Blixen Kvarteret ved Karen Blixens Boulevard og Dortesvej i Gellerup. Alligevel må byggestart vente.

Lokalplanområdet ca. 67.600 kvm stort og for størstepartens vedkommende af Brabrand Boligforening, mens en mindre del er ejet af Aarhus Kommune. Der er dog tilbage i 2020 indgået en aftale med A.Enggaard om at overtage området. A.Enggaard skal stå for videre byudvikling af Karen Blixen Kvarteret.

Lokalplanen giver mulighed for byggeri af 22.000 kvm bolig i rækkehuse og 26.000 kvm bolig i etagebyggeri.

Derudover er der afsat 4.000 kvm til erhvervsformål i form af butikker, liberale erhverv, restauranter, caféer og uddannelse.

Udvikling af Karen Blixen Kvarteret er et led i den enorme transformation af Gellerup fra udsat boligområde til et mangfoldigt bykverter med blandet bebyggelse. Lokalplan for kvarteret er netop udarbejdet med baggrund i ønsket om at tilføre området nye og anderledes boligtyper, som kan supplere de mange almene etageboliger, som findes i området idag.

For at give plads til de nye boliger skal en del af de eksisterende boligblokke i Gellerup nedrives. Inden for lokalplanens område findes 5 etageboligblokke samt det tidl. boligsociale hus 'Yggdrasil', der forudsættes nedrevet før A.Enggaard kan gå i gang med byggeriet.

Byggestarten trækker imidlertid i langdrag på grund af en juridisk tovtrækkeri mellem en mindre gruppe af beboere, som ikke ønsker at fraflytte de kondemnerede ejendomme og Brabrand Boligforening, som har opsagt deres lejemål.

Situationen har fået Brabrand Boligforening til at lægge sag an mod beboerne ved Boligretten i Retten i Aarhus. Retten besluttede i april 2024 at vente på EU-Domstolens afgørelse, om hvorvidt den såkaldte ghettolov diskriminerer beboerne på grund af deres etnicitet, hvilket kan være i strid med EUs antidiskriminationsdirektiv. Det er ghettoloven, der ligger til grund for kvartersaneringsplanen.

EU-Domstolens afgørelse forventes at foreligge i starten af 2025, hvorefter sagen vil blive taget op på ny i Boligretten.

 





Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ny udbudslov KURSUS