Urban Power og Wihlborgs står i spidsen for pilotprojektet “Symbiosehusene”, hvor 55 boliger og en tagfarm etableres på toppen af en 4 etager høj erhvervsbygning i Herlev.

I efteråret 2020 blev 7 koncepter udvalgt til Realdania og Statens Kunstfonds fælles fodslag, boliglaboratorium, hvor bygherrer og arkitekter udfordrer vores gængse måder at bo og tænke boliger på.

Nu er det første af disse koncepter ved at tage form. Tegnestuen Urban Powers og bygherren Wihlborgs har sammen med landsbrugsfællesskabet Østregro, Flux energiingeniører, Stokbro konstruktionsingeniører og brandingbureauet Next lavet et detaljeret skitseforslag, som nu danner baggrund for dialog med kommende beboere og entreprenører.

Den 3.000 kvm store boligbebebyggelse med en 1.500 kvm stor tagfarm, Symbiosehusene, kommer til at ligge som en lille landsby med 55 boliger i små træhuse organiseret omkring en slynget gade med små pladser på toppen af en 27.500 kvm og 4 etager høj erhvervsbygning på Hørkæret i Herlev.

En del af konceptet går ud på, at bolig, erhverv og taglandbrug smelter delvist sammen, så boligerne kan bruge faciliteter i erhvervsbygningen og erhvervsdelen kan bruge faciliteter på taget. Udvalgte rum i erhvervsbygningen udnyttes til delekontorer, fitness, værksteder, låneværelser, møderum/tv-stuer og andre funktioner, som kan bruges af både beboere og erhvervsfolkene.

Foreløbige eksperimenter sættes i gang i løbet af foråret 2021 for at inddrage nærområdet: Blandt andet etablering af prøve-taghave, indretning af kontorpladser til hjemmearbejde folk i området og mad-ud-af-huset fra erhvervskantinen.

Kollektive boformer: Bofællesskaber og seniorbofællesskaber. Konferencen afholdes den 26. oktober 2021.

Pilotprojektet Symbiosehusene kommer til at ligge i et erhvervsområde i Herlev, der er i gang med en større transformation. Projektet her kan være med til at definere karakteren for den kommende byudvikling, der fokuserer på Herlevs historiske identitet som landbrugskommune.

- Et projekt som Symbiosehusene vil være banebrydende for vores nye kvarter Herlev Hørkæret, hvor vi ønsker at blande erhverv og bolig med Herlevs agrariske historie. Symbiosehusene sætter fokus på præcis de værdier vi ønsker at dyrke i Herlev, siger borgmester Thomas Gyldal Petersen om projektet.

Urban Power er aktuelt i gang med at udarbejde en større helhedsplan og lokalplan for området. på grund af projektets eksperimenterende og nyskabende karakter, har det opnået den eftertragtede støtte fra Realdania og Statens Kunstfonds partnerskab: Boliglaboratorium.

- Vi er glade og stolte over at vores projekt ”Symbiosehusene” er blandt de udvalgte vindere i så skarpt et felt, siger Wihlborgs Projektchef Johan Tofte og hentyder til at hele 59 ansøgere til Boliglaboratoriet måtte vippes af pinden gennem en flere faser lang ansøgningsproces, inden Symbiosehusene blev udvalgt til eksperimentet.

Symbiosehusene forventes at blive realiseret i slutningen af 2021, som det første af de 7 eksperimentprojekter.

Parterne bag projektet


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 milliarder kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS