For 75 år siden lagde ”Fingerplanen” grundform til udviklingen af hovedstadsregionen og gav svar på en række af datidens udfordringer. I dag er planen til diskussion, og klimakrise, ændrede familie- og boformer samt de seneste års eksplosive byudvikling kalder på et nyt helhedsblik på Storkøbenhavn. Derfor udskriver Arkitektforeningen den åbne idékonkurrence Fingerplan 2.0.

Konkurrencen skal levere visionære bud på fremtidens hovedstadsregion og igangsættes fredag den 1. marts 2024 og er støttet af Dreyers Fond.

"Fingerplanen", det velkendte plandokument, som tager sig visuelt ud som en hånd med fem ”byfingre” opdelt af grønne kiler, så dagens lys i 1947. Siden da har planen præget udviklingen i hele hovedstadsregionen, tydeligst konkretiseret i s-tognettet, som har sit udspring i "håndfladen" - byens indre og ydre brokvarterer - og kører ud af de fem linjer mod forstæderne.

Med "Fingerplanen" blev der lagt op til at se København som andet og mere end København og Frederiksberg Kommuner og lade udviklingen ske ud langs de fem fingre. Men kigger man på udviklingen i dag, peger den i andre retninger. Pladsen er tæt på at være opbrugt, og der er et ønske om at bevare de sidste frie natur- og byområder centralt i København, ligesom der ligger planer om at udvide byen med nye holme i Øresund. Modsat kæmper forstæderne, som ligger inde med store natur-, bolig- og industriområder, med at tiltrække borgere og investorer, der kan sikre udviklingen og bylivet i de ydre hovedstadskommuner. Det er netop grunden til, at Arkitektforeningen mener, at der er behov for en ny helhedsvision for Hovedstaden.

"I dag står vi med en hovedstad, hvor demografien ændrer sig og ny infrastruktur og nye transportformer ændrer byens sammenhæng og dens forbindelse til forstæderne. Samtidig vil hensynet til klimaet ændre storbyens udtryk radikalt de næste mange år frem. Men hvad er det for en hovedstadsregion, vi ønsker i fremtiden? Hvilke kvaliteter skal vi værne om og bygge videre på, og hvordan sikrer vi en sammenhængende Storkøbenhavn, der understøtter en social balance og værner om vores klode til de kommende generationer? Og hvad er det for principper, der skal styres efter, hvis det ikke er fingerplanen, som vi kender den i dag?" Udtaler Gustav Kragh-Jacobsen, som er projektsekretær på ”Fingerplan 2.0”-projektet.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter