Skal udviklingen dæmpes, er der kun en vej: at bygge mange flere, mindre boliger, lyder vurderingen.
Købte man en ejerlejlighed i 1992, og ejer man den stadig, har man grund til at trække på smilebåndet. I løbet af de forgangne 32 år er den nemlig steget hele 507 procent i pris.
Og købte man den tilmed i København, har man yderligere grund til opmuntring. Fra 1992 til 2024 er københavnske ejerlejligheder steget 653 procent i pris fra en kvadratmeterpris på 7.195 kr. i 1992 til 54.244 kr. i 2024. Det viser en analyse af tal fra Finans Danmark og Boligsiden.dk, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget.
-Der er ikke mange priser, hvis overhovedet nogen, som over så kort en periode er steget så meget som priserne på ejerlejligheder i København. Det er også hovedårsagen til, at det er så svært at finde et sted at bo i hovedstaden i dag i forhold til i starten af halvfemserne, hvor forholdet mellem indkomst og boligpriser var betydelig mindre end i dag, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
I 1992 modtog en studerende til sammenligning 3.198 kr. om måneden i SU, mens en studerende i dag modtager 6.820 kr. om måneden. Det er en stigning på lidt over 100 pct., mens boligpriserne er steget 5 gange i samme periode
-Det kan derfor ikke komme bag på nogen, at det er som at tråde en nål med boksehandsker på, når man prøver at finde en bolig i København på en lav indkomst som for eksempel SU, siger Thomas Hovgaard.
Risikoen ved de stigende boligpriser, som også med jævne mellemrum er på den politiske dagsorden, er, at byer som København kan ende med at være forbeholdt samfundsgrupper med middel eller høj indkomst.
-Den mest effektive måde at bremse prisudviklingen på synes at være en udvidelse af boligmassen, som modsvarer urbaniseringen. Og i modsætning til tidligere bør man i den forbindelse prioritere langt mindre boliger, fordi mange med lave indkomster og mange singler ønsker at bosætte sig i de store byer og især hovedstaden, siger Thomas Hovgaard.
Manglen på rettidig omhu og en svigtende evne til at følge den demografiske udvikling over tid, er også den primære årsag til, at priserne på ejerlejligheder er steget mere end andre boligtyper.
-Rygtet om en tiltagende urbanisering har bestemt ikke været underdrevet, og de fleste fremtidsforskere og statistikere er enige om, at den vil fortsætte, siger Thomas Hovgaard.