For alt for få almene boliger bliver til virkelighed i hovedstaden, og derfor skal det ikke være sidste gang, at metoden tages i brug, mener overborgmester Lars Weiss og teknik- og miljøborgmester Line Barfod.
Der bliver opført for få almene boliger i København i de her år. For selvom der er projekter med mere end 5.000 almene boliger på vej, er det et fåtal, der lige nu bliver til virkelighed som nye hjem med en betalbar husleje til københavnerne.
Derfor har Økonomiudvalget i Københavns Kommune ekstraordinært godkendt at yde grundkøbslån til fsb’s almene byggeri i Carlsberg Byen med ca. 93 familieboliger i forskellige størrelser og ca. 115 ungdomsboliger. Metoden kan tages i brug, fordi lokalplanen for Carlsberg Byen ikke indeholder et krav om almene boliger. Det er samtidig sjældent, at der anmodes om grundkøbslån, der har til formål at gøre det muligt for almene boligorganisationer at investere i byggegrunde til markedspris.
”København skal være en by, man kan bo i hele livet. Og København skal være for alle, uanset alder, familieforhold og størrelsen på pengepungen. Men som alle ved er boligmarkedet under hårdt pres. Nu går vi ekstraordinært ind og skubber på for at sikre almene boliger i den del af byen med færrest. Det er jeg stolt af. For der er på alle måder brug for, at vi går offensivt til værks for at sikre flere betalelige boliger i byen,” siger overborgmester Lars Weiss.
”Det er vigtigt, at vi ser på hele paletten af løsninger for at få bygget boliger, som helt almindelige københavnere har råd til at bo i. Det vil jo være en katastrofe, hvis København udvikler sig til at blive en rigmandsghetto for de få. København skal være en mangfoldig by og en by for de mange,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod.
”Vi er glade for, at politikerne i Københavns Kommune med dette særlige lån sikrer opførelsen af almene boliger i Carlsberg Byen og på den måde bidrager til, at vi også i fremtiden kan tilbyde boliger, der er til at betale for almindelige københavnere. Det er første gang, at fsb får det særlige grundkøbslån, men det er nødvendigt i denne situation på grund af de meget høje grundpriser i Carlsberg Byen,” siger formand for fsb, Mads Malik Knudsen.
Københavns Kommune yder et lån på 8,4 millioner kr. til fsb, der dog er betinget af, at Fonden for blandede byer via Landsbyggefonden bevilger resten af grundkøbslånet på 72 procent, svarende til 29,8 millioner kr. Støtte til grundkøbslån via Fonden for blandede byer er en ny mulighed, kommunen har kunnet tage i brug efter en lovændring i 2022, der gav nye værktøjer til at sikre flere almene boliger i København.
Fonden for blandede byer blev oprettet i 2022 blev ved politisk aftale. Bl.a. afsatte aftaleparterne i folketinget 1,8 milliarder kr. til at understøtte grundkøbslån til almene boliger i kommunerne.
Siden 2015 har kommunerne haft mulighed for at stille krav om op til 25 procent almene boliger i nye lokalplaner. Siden da har kommunen stillet krav om almene boliger i 44 lokalplaner, hvilket svarer til omkring 5.500 almene boliger. Men i Københavns Kommunes helt nye boligredegørelse for 2024 fremgår det, at kravet langt fra har materialiseret sig i nye boliger. Kun i 26 ud af 44 nye lokalplaner, er over 90 procent af de almene boliger realiseret eller på vej til at blive det.
Udfordringerne i det almene boligbyggeri er komplekse: Dyre materialer og inflation udfordrer økonomien i byggeriet, ligesom kommunernes muligheder for at sikre den faktiske opførelse af almene boliger er begrænsede. Kommunerne har nemlig ingen mulighed for at stille krav om, at de private boliger og almene boliger opføres i samme takt. Og det betaler de almene boliger prisen for; bygherrer kan vælge at bygge ejer- og lejeboliger med den bedste indtjening, og så lade et område, reserveret til alment byggeri, stå brak.
Derfor har Københavns Kommune ad flere omgange overfor regeringen advokeret for, dels at kommunerne får mulighed for at sætte krav om, at de almene boliger skal bygges i samme takt som private boliger, og at hæve maksimumbeløbet, så flere byggerier kan blive realiseret i en tid med inflation og høje byggematerialer.
Endelig er Københavns Kommune også i dialog med bl.a. BL og regeringen, så mulighederne for at yde støtte med grundkøbslån bliver mere smidige – bl.a. så støttemulighederne kan indarbejdes tidligere i byudviklingen og dermed gøre det mere attraktivt for private udviklere at kigge til den almene boligsektor, når nye områder skal udvikles.