Socialdemokratiet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har den 9. september 2024 indgået aftale om Københavns Kommunes budget for 2025.
Aftalen indeholder en række væsentlige punkter med relevans for bygge-, anlæg- og fast ejendoms områder.
Nedenfor er nogle af de vigtigste kommende investeringer i de 3 områder:
Skoleområdet
- 213,9 millioner kr. i alt i 2024-2030 til modernisering af faglokaler på 13 almene skoler, herunder til modernisering af idrætshal på Tingbjerg Skole
- 243,5 millioner kr. i alt til anlæg i 2025-2030 til anden del af ombygning og tilpasning af Guldberg Skoles afdeling på Stevnsgade.
- 81,4 millioner kr. i alt i 2024-2030 til byggeri af en daginstitution i Fælledby. Herudover afsættes midler til tilvalg vedr. cirkulær økonomi, samt indsatser der skal sikre integration og samspil mellem institutionen og Fælleden.
- 69,8 millioner kr. i alt i 2025-2030 til byggeri af en daginstitution på Molestien.
Parkering
- Der afsættes midler til leje af 2.100 parkeringspladser i private anlæg. Dertil afsættes der 40 millioner kr. årligt.
- Tilvejebringelse af 2.100 parkeringspladser skal gøre det muligt at nedlægge op til 525 parkeringspladser i gadeplan.
- 115,7 millioner kr. i alt i 2026-2028 til renovering af parkeringsanlægget ved Landgreven. Projektet igangsættes i 2026.
Byrum
- 30 millioner kr. årligt i perioden 2025-2028 til grønne initiativer og byrum, som kan etableres, i takt med at parkeringspladser rykkes fra gadeplan til parkeringsanlæg.
Forligspartierne udmønter midlerne og er enige om, at følgende projekter skal prioriteres: - 10 grønne bylivsgader. Der lægges vægt på projekter, som frigør sammenhængende arealer til grønt byliv og har lokal opbakning, samtidig med at der tages hensyn til fremkommeligheden i området for både bilister og bløde trafikanter.
- 5 nye ældrevenlige byrum.
- Udbygning af byens grønne kiler, tilkøb til skybrudsprojekter samt andre tiltag, som giver byen mere grønt byliv og fremkommelighed. Det er bl.a. midlertidige byrum i middelalderbyen, forbedrede byrum og forbindelser omkring Nørrebro station og bedre byrum ved Vanløse Skatepark.
Kultur og fritidsfaciliteter
500 millioner kr. til løbende at renovere og forbedre kommunens kultur- og fritidsfaciliteter for både at efterkomme nuværende vedligeholdelsesefterslæb og undgå lange nedlukninger i fremtiden.
Sundhedsområdet
43,1 millioner kr. i alt i 2025-2026 til tidlig anlægsbevilling til Nyt Neurorehabilitering København i Valby Idrætspark for at sikre rettidig projektering og udbud til totalrådgivning.
Socialt område
- 391,6 millioner kr. i alt i 2024-2030 til opførelse af botilbud og dertilhørende dagtilbud med 64 boliger på Sluseholmen til borgere med erhvervet senhjerneskade.
- 100,2 millioner kr. i alt til at opføre 21 boliger på Møntmestervej til sindslidende med misbrug i perioden 2025-2030.
Anlæg
- 38,0 millioner kr. i alt i 2025-2027 til projektering af renoveringen af Langebros broklapper.
- 48,5 millioner kr. i 2028 til kommunal medfinansiering af den udvidede stitunnel fra Jernbanebyen til Enghavevej.
Klima og energi
Der reserveres 450 millioner kr. til investeringer i vedvarende energiproduktion samt CO2-fangst. Reservationen skal særligt bruges til at understøtte investeringer i Carbon Capture, CCS, som er afgørende for at nå målet om klimapositivitet i 2035.
Byggeri
Der afsættes midler til at fremme bæredygtige materialer i kommunens egne anlægsprojekter og et øget brug af fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner på Københavns Kommunes egne byggepladser. Derudover afsættes midler til et partnerskab med byggebranchen om at indfri Reduction Roadmaps CO2-mål for nybyggeri.
Solenergi på Københavns Kommunes bygninger
EU's seneste direktiv om bygningers energimæssige ydeevne - bygningsdirektivet, forpligter medlemsstaterne til at sikre opsætning af solenergianlæg, hvor det er teknisk, økonomisk og funktionelt gennemførligt. Parterne er på den baggrund enige om, at Københavns Kommune fuldt ud skal udnytte mulighederne for at opsætte solceller på nybyggeri, gerne så solcelledirektivet kan efterleves allerede fra 2025.
En række store københvnske byudviklingsprojekter har også fået plads i budgetaftalen:
Hensigtserklæring om opgradering af Østerbro Stadion til 1. divisionsfodbold. Parterne er enige om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen frem mod overførselssagen 2024-2025 skal udarbejde et budgetnotat vedr. en opgradering af Østerbro Stadion til 1. divisionsfodbold.
Hensigtserklæring om anvendelse af grundkøbspuljen til køb af grund til Ketsjersportens Hus. Parterne er enige om, at grundkøbspuljen kan anvendes til køb af en grund til Ketsjersportens Hus i området langs Amagerbanen ved Uplandsgade.
Den Grønne Boulevard, som er en grøn kile fra Bispeengbuen, langs Ladegårdsåen, forbi Københavns Rådhus og til Amager. Der afsættes midler til det videre arbejde med projektet. Der afsættes i alt 6,4 millioner kr. i 2025-2027 til udarbejdelse af idéoplæg og facilitering af
borgerdialog samt tilvalg om mulighed for byggeri og afklaringsfase frem mod etape 2.
Overdækning af Helsingør- og Øresundsmotorvejen. Parterne er enige om at arbejde videre med mulighederne for overdækning af hhv. Helsingør- og Øresundsmotorvejen.
Helhedsplan for en grøn omdannelse af Kigkurren. Parterne ønsker at omdanne Kigkurren, Snorregade og Sturlasgade på Amager til grønne byrum. Der afsættes derfor midler til en helhedsplan af området.
Foranalyse af trafikal fredeliggørelse og begrønning af Trianglen. Parterne ønsker at omdanne Trianglen til et nyt og grønnere byrum. Der afsættes derfor midler til en foranalyse, som skal undersøge de trafikale og byrumsmæssige forhold ved Trianglen.
Kødbyen. Der afsættes midler til en analyse af mulighederne for fremtidigt ejerskab af Kødbyen, som skal vurdere fordele og ulemper ved forskellige ejerskabsløsninger, herunder delvist Københavns Kommune 58/69 Budget 2025 kommunalt ejerskab, frasalg, fondsløsning og etablering af et andelsselskab med begrænset ansvar (A.M.B.A).