Aftalen om Københavns Kommunes budget for 2025 er faldet på plads. Pengene skal bruges til skoler, parkering, nye byrum, kultur, anlæg mm.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har den 9. september 2024 indgået aftale om Københavns Kommunes budget for 2025.

Aftalen indeholder en række væsentlige punkter med relevans for bygge-, anlæg- og fast ejendoms områder.

Nedenfor er nogle af de vigtigste kommende investeringer i de 3 områder:

Skoleområdet


Parkering



Byrum


Kultur og fritidsfaciliteter

500 millioner kr. til løbende at renovere og forbedre kommunens kultur- og fritidsfaciliteter for både at efterkomme nuværende vedligeholdelsesefterslæb og undgå lange nedlukninger i fremtiden.

Sundhedsområdet

43,1 millioner kr. i alt i 2025-2026 til tidlig anlægsbevilling til Nyt Neurorehabilitering København i Valby Idrætspark for at sikre rettidig projektering og udbud til totalrådgivning.

Socialt område


Anlæg


Klima og energi

Der reserveres 450 millioner kr. til investeringer i vedvarende energiproduktion samt CO2-fangst. Reservationen skal særligt bruges til at understøtte investeringer i Carbon Capture, CCS, som er afgørende for at nå målet om klimapositivitet i 2035.

Byggeri

Der afsættes midler til at fremme bæredygtige materialer i kommunens egne anlægsprojekter og et øget brug af fossil- og emissionsfri arbejdsmaskiner på Københavns Kommunes egne byggepladser. Derudover afsættes midler til et partnerskab med byggebranchen om at indfri Reduction Roadmaps CO2-mål for nybyggeri.

Solenergi på Københavns Kommunes bygninger

EU's seneste direktiv om bygningers energimæssige ydeevne - bygningsdirektivet, forpligter medlemsstaterne til at sikre opsætning af solenergianlæg, hvor det er teknisk, økonomisk og funktionelt gennemførligt. Parterne er på den baggrund enige om, at Københavns Kommune fuldt ud skal udnytte mulighederne for at opsætte solceller på nybyggeri, gerne så solcelledirektivet kan efterleves allerede fra 2025.

En række store københvnske byudviklingsprojekter har også fået plads i budgetaftalen:


Hensigtserklæring om opgradering af Østerbro Stadion til 1. divisionsfodbold. Parterne er enige om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen frem mod overførselssagen 2024-2025 skal udarbejde et budgetnotat vedr. en opgradering af Østerbro Stadion til 1. divisionsfodbold.

Hensigtserklæring om anvendelse af grundkøbspuljen til køb af grund til Ketsjersportens Hus. Parterne er enige om, at grundkøbspuljen kan anvendes til køb af en grund til Ketsjersportens Hus i området langs Amagerbanen ved Uplandsgade.

Den Grønne Boulevard, som er en grøn kile fra Bispeengbuen, langs Ladegårdsåen, forbi Københavns Rådhus og til Amager. Der afsættes midler til det videre arbejde med projektet. Der afsættes i alt 6,4 millioner kr.  i 2025-2027 til udarbejdelse af idéoplæg og facilitering af
borgerdialog samt tilvalg om mulighed for byggeri og afklaringsfase frem mod etape 2.

Overdækning af Helsingør- og Øresundsmotorvejen. Parterne er enige om at arbejde videre med mulighederne for overdækning af hhv. Helsingør- og Øresundsmotorvejen.

Helhedsplan for en grøn omdannelse af Kigkurren. Parterne ønsker at omdanne Kigkurren, Snorregade og Sturlasgade på Amager til grønne byrum. Der afsættes derfor midler til en helhedsplan af området.

Foranalyse af trafikal fredeliggørelse og begrønning af Trianglen. Parterne ønsker at omdanne Trianglen til et nyt og grønnere byrum. Der afsættes derfor midler til en foranalyse, som skal undersøge de trafikale og byrumsmæssige forhold ved Trianglen.

Kødbyen. Der afsættes midler til en analyse af mulighederne for fremtidigt ejerskab af Kødbyen, som skal vurdere fordele og ulemper ved forskellige ejerskabsløsninger, herunder delvist Københavns Kommune 58/69 Budget 2025 kommunalt ejerskab, frasalg, fondsløsning og etablering af et andelsselskab med begrænset ansvar (A.M.B.A).

 


Ny udbudslov KURSUS

Afholdes 29. oktober 2024

Klokken 09.00 - 12.45

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Kursusbeskrivelse

Danmarks første udbudslov trådte i kraft i 2016 og gjaldt for alle store offentlige bygge- og anlægsopgaver.

Folketinget vedtog i juni 2022 en ny udbudslov, der gennemfører 34 ændringer i loven samt indeholder en række tilpasninger i…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ny udbudslov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032