Staten og Københavns Kommune vil samarbejde om at udvikle et nyt innovationsdistrikt for life science og kvanteteknologi i København – Innovation District Copenhagen.

Distriktet skal omfatte området omkring Københavns Universitets Nørre Campus, Rigshospitalet, BioInnovation Institute, De Gamles By og Haraldsgade-kvarteret.

Konkret vil Erhvervsministeret, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Københavns Kommune og Københavns Universitet, der er parterne nu tage initiativ til at samle relevante aktører, herunder bl.a. Rigshospitalet, Transportministeriet v. Bygningsstyrelsen, Freja Ejendomme og Københavns Professionshøjskole, til et kick-off møde, hvor der igangsættes et samarbejde omkring en samlet helhedsplan for områdets udvikling. Her skal det kortlægges, hvad der skal til for at tiltrække investeringer, virksomheder og viden, samtidigt med at der tages hensyn til områdets egenart og bevaringsværdier mv.

Med baggrund i Helhedsplanen kan der med vedtagelsen af Københavns Kommuneplan 2024 fastlægges specifikke rammer for området, som efter yderligere lokalplanlægning og byggesagsbehandling kan muliggøre, at visionen realiseres.

Med helhedsplanen ønsker gruppen bag projektet at udvikle et sammenhængende og levende bykvarter med attraktive muligheder for nybyggeri tilpasset områdets særlige identitet og egenart. Hensigten er, at bygningsmassen understøtter overgangen fra forskning til kommercialisering, og flere både nystartede og etablerede virksomheder kan etablere sig i området, således som det fremgår af et Lanceringspapir udgivet i forbindelse med lanceringen af projektet.

Forbilledet er det verdensførende innovationsdistrikt Kendall Square i Cambridge, Massachusetts. Her har Massachusetts Institute of Technology, MIT, myndigheder samt life science og tech-virksomheder, heriblandt Google, Microsoft og IBM, skabt et verdensførende innovationsdistrikt. Det er netop her er de verdensforandrende innovationer såsom internettet, satellitnavigation, nukleare og vedvarende energiløsninger, medicinske og farmaceutiske teknologier, robotteknologi, kunstig intelligens mv. blevet udviklet.

”Vi vil skabe en bydel med et nabolag af studerende, forskere, iværksættere og virksomheder, der er blandt de førende inden for life science eller kvanteteknologi og har både drivkraften og kreativiteten til at udvikle løsninger i fællesskab på mange af vores samfunds største udfordringer. Den globale konkurrence på det her område er benhård. Derfor skal vi styrke vores internationale forsknings- og iværksættermiljøer og blive endnu bedre til at tiltrække internationale talenter. Jeg ser i den grad frem til at følge udviklingen af den nye bydel i København”, siger Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.