Det godt 50.000 kvm store område, som tidligere husede Ribe Jernstøberi, skal byudvikles med bl.a. byggeri af 320 boliger.

Den 20. juni 2024 skal Plan & Byudviklingsudvalget i Esbjerg Kommune tage stilling til, om der skal udarbejdes en ny lokalplan til et boligområde ved Støberikvarteret i Ribe. Byudviklingsprojektet har fået navnet Jernstøberiet.

Udviklingsplanerne for Jernstøberiområdet går tilbage til 2017, hvor der blev afholdt en arkitektkonkurrence om helhedspanen for kvarteret. Konkurrencen blev vundet af team Vandkunsten, og i de følgende år blev helhedsplanen omsat i en lokalplan for området. Lokalplanen måtte dog forkastes, da der blev konstateret jordforunening og tilstedeværelse af fredede dyrearter. Derfor er der behov for at udarbejde en ny lokalplan.

Esbjerg Byråd overtog i starten af 2022 hele arealet, der strækker sig over 50.000 kvm i Ribe midtby et stenkast fra domkirken og ud til marsken.

Sammen med den nye lokalplan skal der udarbejdes en miljørapport, som bl.a. skal redegøre for håndtering af jordforurening og for vandhåndteringen.

Den ekstra tid, Esbjerg Kommune fik, blev ikke spildt. Jordforureningen er nu kortlagt, og den 13. maj 2024 godkendte Esbjerg Byråd en businesscase med en principiel disponering og de overordnede økonomiske rammer for Støberikvarteret. Grundlaget for businesscasen udgør en ny helhedsplan for området, og lokalplanprocessen skal tage udgangspunkt i den foreliggende helhedsplan.

Kommunen er nu også klar til at få gennemført nedrivningen af flere af de eksisterende bygninger på grunden, hvad der forventes at tage 6 måneder.

- Direktøren for Teknik & Miljø indstiller, at der med udgangspunkt i businesscasen og helhedsplanen igangsættes udarbejdelse af en lokalplan og kommuneplanændring for et nyt boligområde ved Støberikvarteret i Ribe. Dette fremgår af dagsordenen for mødet i Plan & Byudviklingsudvalget den 20. juni.

Selvbyg og byggefællesskaber

Kommuen ønsker en bredest mulig inddragelse i projektet af både Ribes borgere og de fremtidige indbyggere. Derfor realiseres en del af projektet som byggefællesskaber og selvbyg i samarbjde med rådgivningsfirmaet Nordiq Group.

Planen er at forløse beliggenhedens enorme potentiale ved at realisere moderne byhuse med afsæt i middelalderbyens struktur og Ribes arkitektoniske kulturarv, oplyser Nordiq Group.

- Vi bistår Esbjerg Kommune i udviklingen af en ny helhedsplan. Vi har bidraget til formuleringen af vision og paradigmer for grundens udvikling. Vi har gennemført markedsundersøgelser og målgruppeanalyser og har udarbejdet en finansiel strategi med en række scenarier for bystruktur og arealdisponering. Derudover har vi i samarbejde med tegnestuen Lokal konkretiseret 6 forskellige typer af byhuse, der skal fungere som inspirationskatalog for selvbyggere og byggefællesskaber, fremgår det yderligere fra Nordiq Groups hjemmeside.

 


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS