En international åben designkonkurrence lanceres for at finde et designteam til det nye museum for arkitektur og design i Helsinkis sydhavn.

Fonden for det finske arkitektur- og designmuseum, ejendomsselskabet ADM, Helsinki by og SAFA, den finske arkitektforening, har lanceret en international, åben designkonkurrence for at finde et designteam til et nyt 10.050 kvm museum bygning i Helsinkis sydhavn.

Det nye museum for arkitektur og design i Helsinki, Finland, er planlagt til at åbne i 2030 og vil kombinere Museum of Finish Architecture and Design Museum Helsinki. Disse institutioner blev med succes fusioneret i januar 2024, og det nye museum vil fastholde og vokse medarbejderstaben fra begge sine forgængere.

Den centrale mission for det nye museum vil være "demokratisering af designværktøjerne", der trækker på historien og nutiden for finsk og nordisk arkitektur og design for at guide et program af offentlige aktiviteter, der vil se på, hvordan designtænkning og -færdigheder er relevante for udfordringer, vi står over for som individer og samfund i en verden i hastig forandring.

Den nydannede samling, der fokuserer på finsk arkitektur og design, vil indeholde over 900.000 artefakter, herunder genstande, korrespondance, modeller og fotografier, der dokumenterer arbejdet fra internationalt kendte praktikere som Aino og Alvar Aalto, Eero Aarnio, Maija Isola, Eliel og Eero Saarinen, Paavo Tynell og designmærker som Marimekko, Nokia og Fiskars.

Det nye museum er muliggjort gennem betydelige offentlige og private midler. I februar 2024 annoncerede Fonden for det finske museum for arkitektur og design, at det havde sikret 120 millioner euro i offentlig finansiering, halvdelen fra Helsinki by og halvdelen fra staten Finland, for at bringe dette nye byggeprojekt frem. Dette suppleres med 30 millioner euro, der skal indsamles fra private donorer, med en 20 millioner euro donation sikret fra Jane og Aatos Erkko Foundation.

Konkurrencen er arrangeret af ejendomsmæglerfirmaet ADM, der ejes af Helsinki kommune og staten Finland og Fonden for det finske museum for arkitektur og design, i samarbejde med Helsinki by og den finske arkitektforening, SAFA. Strategiske partnere for museumsprojektet er DVDL Cultural Planners (New York) og Haahtela Group.

Et onlineseminar, åbent for alle interesserede deltagere, vil blive afholdt den 24. april 2024. Nærmere oplysninger og instruktion om deltagelse i seminaret kan findes på konkurrencens hjemmeside sammen med konkurrenceoversigten: https://www.admuseo.fi/competition

Kaarina Gould , administrerende direktør for Fonden for det finske museum for arkitektur og design, sagde:

“Finland har en rig og fascinerende designhistorie, der er dybt forankret i både vores nationale identitet og vores levende kultur. Denne kultur kommer fuldt ud til udtryk i Helsinki – en tidligere verdensdesignhovedstad, hvor offentlig politik og private virksomheder har arbejdet sammen om at opbygge en vidensøkonomi baseret på innovative aktiviteter af høj værdi, der har designtænkning i centrum. “

”Vi vil demokratisere designværktøjerne. Det nye museum for arkitektur og design skal engagere offentligheden i aktiviteter og oplevelser, der udvider forståelsen af design som et værktøj, der sætter mennesker i stand til at deltage aktivt som borgerdesignere. Succesfulde designs til museet bliver nødt til at omfavne og fremme museets model som et sted for aktivt engagement med ideer og praksis, lige så meget som for visning og fortolkning af artefakter."

Mikko Aho , formand for konkurrencejuryen og næstformand for ejendomsmæglerfirmaet ADM, sagde:

”Helsinki har et internationalt ry for arkitektur og design, der afspejler den stærke tro på godt design som et middel til at leve godt, der er til stede i alle nordiske samfund. Vi er glade for at lancere denne internationale åbne konkurrence om at finde en arkitekt til det nye museum for arkitektur og design. Den åbne konkurrence er en stærk komponent i traditionen for arkitektur i Finland, der åbner kommissionen op for spændende koncepter fra designere på ethvert trin i deres karriere – fra uopdaget talent til etablerede navne.

“Dette nye museum vil styrke Helsinkis globale profil som designhovedstad ved at placere emnet i hjertet af byfornyelsen af South Harbour, en af byens mest betydningsfulde steder ved havnefronten. Vi er glade for at bringe dette projekt frem for at skabe sociale fordele, skabe ny beskæftigelse, tiltrække internationale besøgende og skabe handel i Helsinki.”

Placeringen for det nye museum er en ledig tidligere havneplads i Helsinkis sydhavn, et historisk havneområde i det centrale Helsinki tæt på vartegn, herunder byens markedsplads, ortodokse og lutherske katedraler og den travle Esplanade Park. Konkurrencepladsen og området omkring det er en udpeget bufferzone på UNESCOs verdensarvssted Suomenlinna Sea Fort.

Konkurrenceoplægget opfordrer til en ny 10.050 kvm bygning med en nogenlunde ligelig opdeling i areal til offentlige og bagvedliggende anvendelser. Det samlede budget for projektet er omkring 105 millioner euro, med byggeomkostninger for museet, der ikke må overstige 70 millioner euro (prisniveau sept. 2023). Byggeriet er planlagt til at stå færdigt i 2030.

I tråd med kerneforslaget om "demokratisering af designværktøjerne" er museet tænkt som et rum til at være vært for udstillingsaktiviteter, der vil være usædvanligt mangfoldige og dynamiske, med plads til visning af historiske samlinger sammen med moderne design og arkitektur og en bred udvalg af medier. Pladser til arrangementer, konferencer, workshops, et bibliotek og en café-restaurant ved vandet er også et centralt krav til opgaven.

Konkurrencens åbne fase, trin 1, opfordrer deltagerne til at holde deres forslag på et konceptuelt niveau med en anmodning om forslag, der lægger større vægt på det overordnede koncept, frem for detaljerede planer og udsnit eller fotorealistiske visualiseringer. Leverancer for trin 1 er begrænset til maksimalt 12 A3-tavler. Fristen for tilmelding til trin 1 er den 29. august 2024.

En international jury bestående af førende arkitekter, kultureksperter og politiske beslutningstagere er blevet samlet til at bedømme bidrag til konkurrencen. I slutningen af trin 1 af konkurrencen vil 3-5 bidrag blive udvalgt til at gå videre til trin 2, hvor koncepter vil blive udviklet til levedygtige forslag. De tilmeldte, der er udvalgt til trin 2 af konkurrencen, får besked i december 2024, hvor trin 2 åbner i februar og løber indtil udgangen af maj 2025. Det endelige resultat af konkurrencen vil blive offentliggjort i september 2025.

Hvert hold valgt til trin 2 vil modtage en betaling på 50.000 euro i 2 rater: 30.000 euro i begyndelsen af fase 2 og 20.000 euro ved afslutning. Ved afslutningen af konkurrencen vil juryen uddele præmier på 50.000 euro, 35.000 euro og 25.000 euro for første-, anden- og tredjepladsen, med købsmuligheder på 20.000 euro for de resterende to designs.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS