A. Enggaard er efter udbud valgt som totalentreprenør på det særlige byggeri, der skal huse en ny havvandsvarmepumpe.
Aalborg Forsyning er i fuld gang med at bygge fremtidens energianlæg i Norbis Park, som skal tage over for den kulfyrede varmeproduktion på Nordjyllandsværket. Her bliver bygningen til en ny havvandsvarmepumpe et af de store og markante byggerier i området, og A. Enggaard er netop valgt som totalentreprenør til at opføre bygningen. A. Enggaard har nemlig sammen med C.F. Møller Architects og Viborg Ingeniørerne vundet et udbud for Aalborg Forsyning og skal således stå i spidsen for det specielle byggeri på ca. 3.300 kvm.
- Vi er enormt glade for at blive valgt til et så spændende og vigtigt projekt, som taler godt ind i den grønne dagsorden med mange fornuftige og bæredygtige løsninger. Det er en opgave, der ligger rigtig godt til os, da vi har mulighed for at lave det meste i egenproduktion, herunder både jord-, lednings- og betonarbejde, og det er uden tvivl et anderledes projekt, som vi glæder os til at komme i gang med, lyder det fra Kristoffer Styrup, der er afdelingschef ved A. Enggaard.
Det nye energianlæg er verdens største baseret på naturlige kølemidler og vil komme til at stå for næsten en tredjedel af varmeproduktionen i Aalborg Forsyning.
Bygningen, der skal huse havvandsvarmepumpen, er tegnet af C.F. Møller Architects, som har lagt vægt på en stedsspecifik arkitektur, et sikkert materialevalg og en høj grad af transparens:
- Bygningen vil stå tydeligt og robust i sine materialer og indpasset i den eksisterende bygningsmasse i såvel skala som materialemæssigt. Via store glaspartier åbner bygningen sig op mod omverdenen, så man kan kigge ind til teknikken og de funktioner, der udføres inde i bygningen, fortæller Søren Tortzen, designansvarlig og leder af C.F. Møller i Aalborg.
Aalborg Forsyning har valgt at samarbejde med A. Enggaard og C.F. Møller, da deres projekt kom bedst ud på kriterierne bæredygtighed, arkitektonisk udtryk og økonomi.
- Bæredygtighed har spillet en stor rolle, da vi skulle vælge entreprenør, og det har vejet tungt, at der er valgt miljøvenlige materialer de steder, hvor det har kunnet lade sig gøre rent funktionsmæssigt. A. Enggaard har for eksempel valgt at bruge genbrugsstål til at lave armeringen med, og facaderne er lavet af 75 procent genbrugsaluminium. Derudover er der arbejdet rigtig meget med design for adskillelse, hvor materialerne både kan skilles ad og genbruges, ligesom bygningen løbende kan tilpasses eller skilles ad og genopføres et andet sted, hvis der er behov for det, siger Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning.
Byggeriet forventes at stå færdig i starten af 2026.