I 2. kvartal 2024 havde 4 ud af 10 beskæftigede haft hjemmearbejde inden for de seneste 4 uger. Dette bringer niveauet for hjemmearbejde tilbage til det højeste niveau, der blev observeret under COVID-19.
Kontakt
Danmarks Statistik
Selvom flere nu arbejder hjemme, er andelen af beskæftigede, der hyppigt arbejder hjemme, faldet siden COVID-19. I andet kvartal 2024 var der 8 procent, der hyppigt arbejdede hjemme, hvilket er et samlet fald på 21 procentpoint i forhold til første kvartal 2021.
Mens færre har hyppigt hjemmearbejde, er andelen af beskæftigede, der lejlighedsvis arbejder hjemme, steget siden COVID-19. Sammenlignet med 2023 er niveauet for hjemmearbejde steget med 5 procentpoint. Mens andelen af dem, der arbejder hyppigt hjemmefra, ligger på omtrent det samme, er andelen, der arbejder hjemmefra af og til, steget markant fra 28 procent i andet kvartal 2023 til 34 procent i samme kvartal i 2024. Dette fremgår fra Arbejdskraftundersøgelsen for andet kvartal 2024 gennemført af Danmarks Statistik.
Private ansatte arbejder typisk flere dage hjemmefra end offentligt ansatte
I den private sektor arbejdede 822.000 beskæftigede hjemme, svarende til 40 procent, mens tallet i den offentlige sektor var 385.000, hvilket udgør 43 procent.
Når man alene betragter dem, der gør brug af hjemmearbejde, var andelen, der typisk arbejdede hjemme mere end to dage om ugen, højest i den private sektor, med 19 procent For den offentlige sektor gjaldt det samme for 11 procent af de beskæftigede. Omvendt var der en højere andel i den offentlige sektor, der typisk arbejdede hjemme mindre end én dag om ugen med 49 procent, mens andelen i den private sektor var 43 procent.
I forhold til andet kvartal 2023 er der sket et fald på omtrent 2 procentpoint blandt de privat beskæftigede, der normalvis arbejder hjemme mere end to dage om ugen i forhold til året før, mens det hyppige hjemmearbejde i den offentlige sektor er omtrent uændret.
Hjemmearbejde er højere end før COVID-19 i alle brancher
Andelen af beskæftigede med hjemmearbejde ligger på et højere niveau i samtlige brancher end før COVID-19. I branchen financering og forsikring findes den største stigning på 41 procentpoint siden andet kvartal 2019.
I andet kvartal 2019 havde 38 procent hjemmearbejde i branchen og under første nedlukning i andet kvartal 2020 steg andelen til 69 procent, hvorefter den gradvist er steget til 79 procent i andet kvartal 2024. Hjemmearbejde var allerede inden COVID-19 meget udbredt i information og kommunikation, hvor 52 procent arbejdede hjemme. Dette steg til 75 procent under COVID-19 i 2020 og er nu steget yderligere til 77 procent i andet kvartal 2024.
Hjemmearbejde er mest udbredt i København
Hjemmearbejde er mest udbredt blandt beskæftigede med arbejdsplads i København og Københavns omegn, hvor hhv. 56 procent og 51 procent har hjemmearbejde.
I modsætning hertil har Vestjylland den laveste andel af beskæftigede med hjemmearbejde med 33 procent Denne forskel skal ses i lyset af, at de brancher, der har en højere grad af hjemmearbejde, typisk er koncentrereret i byerne.
Dette afspejles også i den geografiske fordeling af hjemmearbejde baseret på bopæl, hvor beskæftigede, der bor i København og Nordsjælland topper listen. De største forskelle på hjemmearbejde mellem dem, der hhv. bor og arbejder i landsdelen, ses i Nordsjælland og Østsjælland. Mange beskæftigede i disse områder pendler til fx København for at arbejde.
Pendlere har oftere hjemmearbejde
Hjemmearbejde er mere udbredt blandt dem, der ikke bor i samme kommune, som de arbejder. Samlet set er der 12 procentpoint flere, der har hjemmearbejde, hvis de har arbejdsplads i en anden kommune end deres bopælskommune.
Beskæftigede, der bor i en anden kommune end deres arbejdsplads, havde 8 procent hyppigt hjemmearbejde og 39 procent lejlighedsvist hjemmearbejde. Til sammenligning arbejdede 7 procent af dem, der bor og arbejder i samme kommune, hyppigt hjemmefra, mens 28 procent gjorde det regelmæssigt.
Se artiklen og alle tal her: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=49082&utm_source=newsletter