Københavns Kommune danner sammen med en lang række af byens grundejere en ny alliance, der skal øge og forbedre biodiversiteten i København.

Aftalen skal være en drivkraft for, at den eksisterende biodiversitet i byen bevares og forbedres samtidig med, at der skabes nye grønne områder til gavn for dyr, planter og mennesker - på tværs af kommunale, almene, statslige og private arealer i byen. Tilsammen råder Københavns Kommune og de 19 grundejere, der er med i aftalen, over 40 procent af hele Københavns grundareal.

”Hvis vi skal sikre, at København også i fremtiden er en grøn by, hvor københavnerne har adgang til bynatur, og hvor biodiversiteten har gode vilkår, så er det helt afgørende, at vi handler i fællesskab. Derfor er jeg glad på naturens vegne og stolt af, at så mange aktører med ansvar for byens arealer i dag går sammen om at øge biodiversiteten i byen. Det handler om at tænke biodiversitet ind i alt lige fra udviklingen af nye byområder til renovering og nybyggeri på byens eksisterende grunde,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Med aftalen vil man blandt andet screene arealer i København for særlige potentialer for at forbedre biodiversitetens vilkår. Screeningen igangsættes inden sommerferien, og med den får Københavns Kommune og grundejerne konkrete anbefalinger og et overblik over, hvor de kan forbedre levestederne for dyr og planter eller skabe bedre sammenhæng mellem grønne områder på tværs af matrikelskel. Parterne skal desuden udarbejde baseline for deres arealer, så biodiversitetens udvikling kan monitoreres.

Partnerskabet sætter også fokus på at dele viden og inspiration om biodiversitet. Det sker gennem årlige partnerskabsmøder, hvor aftalens resultater, indsatser og best practice præsenteres og diskuteres, ligesom man også etablerer et fagligt biodiversitetsnetværk med fælles læring, hvor inspiration og viden deles på tværs af grundejerne. Da grundejere i aftalen er meget forskellige både i forhold til organisering og arealtyper, vil der være forskel på, hvordan de prioriterer indsatserne i aftalen.

Med i partnerskabsaftalen er 19 af byens største grundejere herunder både pensionsselskaber, almene boligorganisationer, statslige grundejere, kommunalt ejede selskaber og private grundejere.

Med i aftalen er:


Aftalen træder i kraft 22. maj 2024 og revideres efter 2 år.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne