Danskernes interesse for køb af ejerboliger og sommerhuse er fortsat på et lavt niveau. Men efter en januar måned med rekordlav efterspørgsel efter lånetilbud til boligkøb indhentede danskerne lidt flere i februar. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Lidt flere danskere er begyndt at undersøge deres muligheder for at købe bolig. I februar måned blev der indhentet 2.043 lånetilbud til køb af ejerboliger og sommerhuse – det er 9 pct. flere end måneden før. Det er dog stadig på historisk lavt niveau, sammenlignet med samme tidspunkt de foregående år.

”Danskernes interesse for at købe bolig er fortsat meget lav. Det kan skyldes, at boligpriserne er højere end for et år siden, og renterne ligger på et højere niveau nu, end hvis vi kigger mere end et par år tilbage i tid. Vi ser typisk, at efterspørgslen på boliger stiger, når vi bevæger os tættere mod forår og sommer, så det kan være, at der kommer mere aktivitet på boligmarkedet, når foråret for alvor rammer os,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

I februar måned indhentede danske boligejere i alt 9.556 lånetilbud – det er 29 procent færre end samme måned året før og det laveste siden statistikkens begyndelse.

”Det lave antal lånetilbud i februar, samlet set i forhold til samme tidspunkt sidste år, skyldes primært en faldende interesse efter omlægning af boliglån. Mange danskere valgte at omlægge deres boliglån som reaktion på rentestigningerne, som tog fart efter Rusland angreb Ukraine for godt to år siden. Efter en længere periode med en rente på et forholdsvist højt niveau, har mange lagt lån om, og der er nu færre danskere, hvor en omlægning af boliglånet kan være interessant,” siger Peter Jayaswal og fortsætter:

”Når renterne stiger, falder kursen på obligationerne bag fastforrentede lån. Dermed kan lånene typisk indfries til en lavere kurs, end de er optaget til. I den situation kan man vælge at lægge sit fastforrentede lån om til nyt fastforrentet lån med en højere rente eller et variabelt forrentet lån og skære en del af restgælden af. Det er unikt for den danske realkreditmodel.”

Som udgangspunkt er det de boligejere, der i dag har et fastforrentet realkreditlån med en lav rentekupon, som en omlægning kan være relevant for. F.eks. er der omkring 162.000 danske boligejere med et boliglån med en kuponrente på 2 procent eller mindre og en restgæld på over 1 million kr. For to år siden var det tal godt 400.000. Det er altid en individuel vurdering, om man som boligejer kan få gavn af at omlægge sit nuværende boliglån.


Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Afholdes 27. august 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Den 1. januar 2023 trådte de nye klimakrav om LCA-dokumentation i kraft. Det betyder, at nybyggeri på over 1.000 kvm maksimalt må udlede 12 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år. 

Med træbyggeri er det muligt at gå ned så…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning