Første spadestik er taget til det, der om 2 år står som vandforsyningsselskabets Novafos’ nye og topmoderne Lautrupvang Vandværk i Ballerup. 2 andre vanværker er i planlægningsfasen.

Projektet bygger på et solidt koncept udviklet i tæt samarbejde mellem Novafos og rådgiverfirmaet Krüger, en del af den franske Veolia koncern.

Konceptet og erfaringerne fra Lautrupvang projektet skal også anvendes på de 2 yderligere vandværker, som Novafos bygger med Krüger som rådgiver på procesanlægget. Centralt i konceptet står drikkevandskvalitet og forsyningssikkerhed, ligesom der er flere konkrete tiltag, der bidrager til den grønne omstilling.

Et år er der brugt på at planlægge og udvikle et koncept for Novafos’ tre fremtidssikrede vandværker efterfulgt af ca. 2 års projektering og udbud. Og nu er første spadestik taget til det vandværk, der skal ligge i Ballerup og forsyne borgerne med op til 310 kbm/t rent drikkevand.

”Levering af sundt drikkevand er en grundpille i sikringen af den danske folkesundhed, og forsyningssikkerhed er Novafos’ kerneopgave. Derfor skal vi være klar til at imødekomme behovet for rent drikkevand, som vi forventer vil stige i takt med, at byerne vokser,” siger Bo Lindhardt, direktør for Vand i Novafos.

Ét koncept, 3 vandværker

Lautrupvang Vandværk skal ses som en del af en større helhed. Alle 3 vandværker er opbygget efter samme koncept, således at udformning mv. er ensrettet, hvilket gør det nemt for driftspersonale at servicere de forskellige vandværker. Det har også den fordel, at man kan optimere antallet af dublerede komponenter.

Fra starten var det vigtigt for Novafos at bygge bæredygtigt og have et minimalt energiforbrug. Den opgave har vi i Krüger som rådgiver været med til at løfte på flere måder:

“Vi er meget stolte af at være en del af Novafos’ ambitiøse projekt, hvor vi endnu en gang har rykket hegnspælene for den grønne omstilling i vandforsyningen. Grøn omstilling er helt centralt for vores forretning, og her har vi konkret valgt materialer med lavt CO2 aftryk, ligesom anlægget er gearet til minimalt energiforbrug. Som noget nyt er rentvandstankene udført i PE og gravet ned, så man undgår at skulle opføre en helt ny bygning. Det er alt sammen tiltag til gavn for miljøet, siger Mads Nørgaard, der er projekteringsleder fra Krüger på alle 3 vandværker.

Ud over vandværket i Ballerup projekterer Novafos og rådgivergruppen yderligere 2 nye vandværker, som skal ligge i Frederikssund og Egedal Kommune. Når alle 3 vandværker står klar, bliver de forbundet, så de kan fungere som backup for hinanden.


Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Afholdes 28. november 2024

Klokken 09.00 - 13.05

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Baggrund

Højhusbyggeriet boomer i Danmark for tiden. Højhuse kan ud over at være vartegn for byen også være en del af løsningen for de store byer, der har problemer med pladsmangel, samtidig med at flere og flere mennesker ønsker at bo i centrum.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS