Effekt, Artelia og Cebra har taget initiativ til Reduction Roadmap med en opfordring til Folketinget om skærpede regler for CO2-udledning i nybyggeri. Initiativet er finansieret af Realdania og Villum Fonden, mens forskere fra Aalborg Universitet, DTU, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet har bidraget med udarbejdelse af white-paper og data-validering.
Nu har Rødovre som den første kommune og offentlige bygherre tilsluttet sig opfordringen.
- Vi har travlt, hvis vi skal nå de klimamål, som er beskrevet i Paris-aftalen, og som er helt nødvendige. Vi vidste det godt i forvejen, og den seneste tids nyheder har kun sat alvoren endnu mere i relief. Hvis vi kan skrue ned for udledningen af CO2 i nybyggeri, vil det gøre en stor forskel, viser Reduction Roadmaps beregninger, og derfor synes vi, det er vigtigt at signalere bred opbakning til opfordringen, siger Rødovres borgmester Britt Jensen (S).
Miljømæssig due diligence og EUs Taksonomi. Kurset afholdes den 19. marts 2024.
Helt præcist lyder opfordringen til regeringen, at emissionskravet til nybyggeri skal ned på 5,8 kilo CO2 per kvm om året. I dag er bygningsreglementets krav på 12 kilo.
- Det er i forvejen usædvanligt, at en hel branche selv beder om at blive reguleret, men omstillingen kræver det brede partnerskab på tværs af branchen. Med Rødovre Kommune har vi nu også de offentlige organisationer repræsenteret i samarbejdet, og det betyder rigtig meget, siger Sinus Lynge, partner i Effekt Arkitekter.
Opfordringen har opbakning bredt i både byggebranchen og længere ud i erhvervslivet, herunder i Dansk Erhverv, BAT-kartellet, MT Højgaard og NCC, ligesom grønne organisationer som Rådet for Grøn Omstilling og CONCITO bakker op. Den samlede liste med mere end 350 aktører kan ses på Reduction Roadmaps hjemmeside.