Renoveringen af 10 ikoniske højhuse på Bellahøj skulle have været sendt i udbud i marts måned. Men det sker ikke, da projekteringen har vist, at renoveringen bliver for dyr i forhold til rammerne for finansiering af almene boliger.

Det skriver KAB:

SAB’s højhuse på Bellahøj, der er blandt de første i Danmark af sin type, har været meget omdiskuterede, da en række analyser har vist, at husene ved kritisk vind er sammenstyrtningstruede. Københavns Kommune har derfor med et påbud besluttet, at de 3 mest truede højhuse skal være helt tomme til sommer.

Rådgivningsvirksomheden Arkitema har i den færdige projektering vurderet, at en renovering og forstærkning af højhusene vil koste 2.6 milliarder kr. En pris, der ligger uden for rammerne for finansiering af almene boliger. Nu er SAB og KAB i dialog med kommunen og andre relevante myndigheder om mulige løsninger.

Forklaringen er, at helhedsplanen er udvidet med ekstra opgaver efter, at der er fundet behov for miljøsanering i bygningerne, og altanerne har vist sig at være i en dårligere forfatning end først antaget. Hertil skal lægges stigninger i byggepriser på et fortsat overophedet byggemarked.

”Vi har nu med projekteringen fået et samlet og opdateret overblik over prisen. Og den er simpelthen for høj. Så nu går vi i en kort men intensiv tænkepause, før vi kommer med en ny plan for højhusenes fremtid,” siger Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB, der på vegne af boligselskabet SAB varetager byggeprocessen i tæt parløb med Landsbyggefonden.

I SAB er de opdaterede oplysninger blevet modtaget med stor ærgrelse.

”Det er jo godt, at vi med en færdig projektering ved, hvor dyr en renovering vil blive. Men det er frustrerende, at pengene ikke slår til, særligt i denne sag hvor renoveringen er så presserende. Jeg deler også til fulde den frustration, som mange beboere på Bellahøj har over, hvor lang tid der er gået. Vi har nu nogle vanskelige udfordringer foran os, som vi i SAB sammen med KAB skal finde svar på,” siger John B. Sørensen, formand for SAB.
En kompliceret sag og proces

Ærgrelsen i SAB deles af byggedirektør Rasmus Jessing i KAB. Han påpeger samtidig, at det har været nødvendigt at få gennemført projekteringen for at få et endeligt overblik over økonomien og dermed et færdigt beslutningsgrundlag.

”Højhusene på Bellahøj er i særklasse en kompliceret størrelse. De er meget slidte, har problemer med sikkerheden og er samtidig bevaringsværdige – ligesom der er stor lokal uenighed om, hvad der skal gøres. Det har betydet en svær proces,” siger Rasmus Jessing.

I øjeblikket er en række eksperter ved at vurdere, om der skal laves nye undersøgelser af sikkerheden ved kritisk vind i højhusene på Bellahøj.

Der er stadig et kommunalt påbud gældende, der betyder, at beboerne i de tre mest udsatte højhuse skal være genhuset inden 30. juni 2024. Den oprindelige plan for renovering lød på, at husene skulle være indflytningsklare igen i 2029. KAB og SAB regner med at kunne fremlægge en ny plan for højhusenes fremtid inden sommerferien.


Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Afholdes 29. august 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Kursusbeskrivelse

Den sidste ændrede version af Bygningsreglementet er trådt i kraft den 1. januar 2023.

Kurset gennemgår de aspekter af Bygningsreglementet, der her særlig betydning for boligbyggeri, herunder:

  • Adgangsforhold
  • Afløb
Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens