Der er stor forskel på, hvor mange børn, der flytter til og fra de enkelte kommuner i Danmark.

Home har kigget nærmere på flytteregnskabet i 2022 for børn i alderen 0-17 år i landets 98 kommuner på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Konklusionen er klar. De store kommuner er "taberne".

- 78 kommuner er i plus, når vi gør flytteregnskabet op. Det er København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg, der må afgive fleste børn til de andre, siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home.

- Det er naturligt, at mange familier flytter fra byen, når de stifter familie og får børn. Som unge og nye købere får de mere hus for pengene i omegnskommunerne – eller længere væk – og andre søger hjem, hvor de kommer fra, uddyber han.

Lejeboliger: Udvikling og salg. Konferencen afholdes den 6. september 2023.

Home har også opgjort flytteregnskabet i procent, så de store og små kommuner bedre kan sammenlignes.

De 5 kommuner med det største flytteoverskud i 2022 er Læsø, Furesø, Dragør, Svendborg og Greve. De 5 kommuner med det største flytteunderskud er København, Frederiksberg, Aarhus, Glostrup og Tønder.

København har landets største flytteunderskud, uanset om vi taler antal eller procent. Der var over 5.000 flere børn, der flyttede fra hovedstaden i 2022, end der flyttede børn til. Et underskud af børn på 64 procent.

København mistede næsten tre gange så mange børn, som man tog imod nye tilflytterbørn.

Skoler - cases, projekter og erfaringer. Konferencen afholdes den 16. november 2023.

Blandt de store byer skjuler den fynske hovedby dog en positiv historie. Trods flytteunderskuddet flyttede hele 10 procent flere børn til Odense i 2022 end året før. Det var modsat tendensen i de andre storbyer – og for landet som helhed, hvor der var 10 procent færre børn, der flyttede til en ny kommune.

I cirka 3 ud af 4 kommuner flyttede der færre børn til end året før, viser analysen fra Home – og forklaringen er især, at færre flyttede end året før.

2022 var nemlig et anderledes flytteår – med færre flytninger – da boligmarkedet gik i stå mange steder i efteråret og vinteren. Højere renter, inflation og energipriser på himmelflugt fik køberne – og især de unge købere – til at holde sig tilbage, revurdere og vente med deres boligplaner.

- Når færre huse og lejligheder bliver solgt, så er der også færre, der flytter – og det ser vi tydeligt i statistikken. Det har givet et opsparet behov hos mange købere, og boligmarkedet er i 2023 kommet stærkt tilbage, så vi igen ser flere handler og flere flytninger, siger Michael Dalsager.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS