Planerne om at forvandle Grønttorvet i Valby bliver nu til virkelighed, og dermed får København om få år en helt ny bydel, Ny Valby med 4.000 indbyggere, butikker, børneinstitutioner og egen park. FB Gruppen har i samarbejde med pensionsselskabet PKA købt arealet på 160.000 kvm af grønthandlerne, som i foråret 2016 flytter til et helt nyt og større grønttorv i Høje-Taastrup.
- Vi får mulighed for at skabe rammerne om en hel lille by, der får en god blanding af almene boliger, lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger, som alle bliver til at betale. Ny Valby får familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger, og der kommer lejligheder samt række- eller byhuse med små haver. Det bliver samtidig en grøn bydel – i midten anlægger vi en park på 19.000 kvm, hvor bjælker fra den store auktionshal bevarer områdets historie, siger Hans-Bo Hyldig, administrerende direktør og medejer i FB Gruppen.
NB! Butiksmarkedets udvikling 2016-2026. Konferencen afholdes d. 19. april 2016.
Lokalplanen giver ret til at bygge 234.000 kvm, og det bliver fordelt med omkring 2.000 boliger, flere butikker og et par cafeer, to børneinstitutioner og formentlig også kontorer. En del af byggeriet er på forhånd købt af PKA, der også stiller finansiering til rådighed for andre byggerier, som FB Gruppen udvikler og siden videresælger, enten som ejerboliger eller som lejeboliger. Endelig skal den resterende del af byggejorden sælges til andre, eksempelvis pensionskasser eller projektudviklere.
- PKA har i forvejen et godt samarbejde med FB Gruppen, og Ny Valby er et spændende projekt med store perspektiver. Med aftalen er vi med til at løse udfordringerne med boligmangel i København og sikrer gode, stabile afkast til vores medlemmers pensioner, siger ejendomschef Nikolaj Stampe fra PKA.
NB! Almene boliger i København Udvikling og muligheder 2016 - 2026. Konferencen afholdes d. 22. september 2015.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Københavns Kommune fik yderligere 11.300 indbyggere i 2015, og ifølge Boliga ligger den gennemsnitlig kvm-pris på boliger i kommunen på 37.900 kr. Behovet for nye boliger er derfor stort, og på Københavns Rådhus vækker aftalen om Ny Valby da også glæde.
- København får omkring 10.000 ekstra indbyggere hvert år, og det kræver nye boliger. Det har vi nu sikret, at vi får i Ny Valby. Det bliver en blandet bydel med både ejerboliger, lejeboliger og almene boliger. Det er vigtigt for mig, at der bliver plads til alle i København, og at der også bliver bygget boliger, der er til at betale for skolelærere, sygeplejersker og pensionister, siger overborgmester Frank Jensen.
NB! Moms og skat for byg og ejendom - nye regler og afgørelser. Konferencen afholdes d. 6. december 2016.
Grønttorvet flyttede tilbage i 1958 fra Indre by til Valby, men i takt med byens vækst blev området trafikalt indeklemt, og for få år siden besluttede grønthandlerne at flytte til Høje-Taastrup. De store arealer har siden været til salg, helst i én samlet handel. En håndfuld byggefelter er solgt til boligselskaber og byggeudviklere, deriblandt FB Gruppen, der overtager hele området fra den 1. maj 2016.
- Det er en god dag for andelshaverne i Grønttorvet. Aftalen er som ønsket indgået med solide parter, der har den fornødne kapital til at løfte andelshaverne helt ud i et rent snit. Det er til stor glæde og gavn for de andelshavere, der af hensyn til alder ønsker at stoppe, og for dem, der skal flytte med til Høje-Taastrup. Samtidig viderefører FB Gruppen og PKA de planer og visioner, som Grønttorvet har udviklet i samarbejde med blandt andre Valby Lokalråd og tegnestuen Polyform om at skabe en helt ny og grøn bydel midt i København, siger John Olsen, formand for Grønttorvet.
NB! Omdannelse af erhverv til bolig. Konferencen afholdes d. 23. juni 2016.
Byplanen er baseret på en masterplan udarbejdet af Polyform Arkitekter i samarbejde med Leimdörfer, 2 1, Holte Projekt, Københavns Kommune og Valby Lokaludvalg. Planen indebærer, at Ny Valby får 5 huse på 50-80 meter. Området ligger ved Ny Ellebjerg Station med S-tog og snart også regionaltog og metro. FB Gruppen anslår, at det samlede byggeri får en værdi på godt 5 milliarder kr. Det giver ifølge Dansk Byggeri en jobeffekt på 5.200 mandeår svarende til, at 1.000-1.300 håndværkere, rådgivere og eksempelvis ansatte hos underleverandører konstant er beskæftiget gennem de fire-fem år, byggefasen ventes at vare.