Ved årsskiftet trådte de nye krav om reducering af klimapåvirkning i kraft under bygningsreglementet. Kravene betyder, at der i forbindelse med alt nybyggeri nu skal foretages livscyklusberegninger samt arbejdes inden for CO2-grænseværdier. Det er tiltag, der taler direkte ind facadeproducenten Rockpanels bæredygtige ambitioner og tilgang, hvor de i mange år har tilbudt en omfattende EPD-dokumentation på deres produkter.
- Som aktør i byggebranchen er det vores ansvar at bidrage til den grønne omstilling. Ét er, hvad vi gør internt, et andet er, hvad vi gør for at sikre, at det er så nemt som muligt for vores tætte samarbejdspartnere at arbejde bæredygtigt, siger Mikkel Langetoft-Nielsen, Business Manager hos Rockpanel.
Netop med de tætte samarbejdspartnere for øje, som blandt andet tæller et stort kontingent af arkitekter og projekterende, har Rockpanel brugt starten af det nye år på en dansk oversættelse af deres eksisterende EPD, som nu står til rådighed under EPD Danmark.
Den danske udgave af EPDen er et udtryk for Rockpanels ønske om at give særligt arkitekterne de bedste forudsætninger for at kunne analysere og specificere de enkelte produkter og løsningers indvirkning på nybyggeriers samlede klimapåvirkning – heriblandt ved at kunne gøre brug af en LCA Bygfil.
- Vi har en klar ambition om at styrke vores position som den komplette rådgiver over for arkitekterne. De er vores tætteste samarbejdspartnere, og de skal med ro i maven kunne komme til os for rådgivning om, hvordan æstetik og bæredygtighed kan spille sammen, siger Mikkel Langetoft-Nielsen.
EKSTRA: De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 2. maj 2023.
- Det var derfor et helt naturligt skridt for os at stille en danske version af vores EPD til rådighed. Den giver den nødvendige transparens og et fyldestgørende datasæt at arbejde ud fra, hvilket er helt essentielt for en effektfuld og ikke mindst nødvendig grøn omstilling i byggebranchen, uddyber han.
Den cirkulære tænkning er i dag fast forankret i Rockpanel. Blandt andet tilbydes genanvendelsesordningen, Rockcycle, der sikrer, at produkter kan tages retur og genanvendes til produktion af nye stenuldsprodukter. Herudover består deres facadebeklædning af op til 50 procent genanvendt materiale.
- Vi bygger hele tiden på, fordi det for os giver mening. Og vores dialog med arkitekterne bekræfter os i, at vi arbejder i den rigtige retning, for vi mærker i stigende grad, at de efterspørger den rette viden og de nødvendige værktøjer til at kunne investere bæredygtigt, siger Mikkel Langetoft-Nielsen.
Business manageren glæder sig derudover over, at der på tværs af aktører i byggebranchen og fra politisk hold for alvor er kommet fokus på nødvendigheden af den grønne omstilling. Ifølge ham er arbejdet kun lige begyndt.
- Det er ikke nødvendigvis det enkelte initiativ, der gør forskellen. Der er behov for en synergieffekt, hvor alle, leverandøren, arkitekten, bygherren og producenten, køber ind på den bæredygtige tilgang og bidrager aktivt til den – i fællesskab. Ellers bliver det hurtigt et skridt frem og to tilbage, siger Mikkel Langetoft-Nielsen.