PN Beslags historiske produktionsbygninger i Brønderslev skal nu omdannes til byens nye, centrale kultur- og samlingssted.

Brønderslev Kommune, Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene står bag det visionære projekt til 130 millioner kr., som støttes af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og den filantropiske forening Realdania med 45 millioner kr. hver.

Siden 1800-tallet har Brønderslev by udviklet sig rundt om smedefabrikken Pedershaab, senere PN Beslag, så industrikomplekset i dag ligger centralt i byen - midt mellem handelsgader, jernbanen og Rhododendronparken med de mange besøgende. Over de seneste år er produktionen flyttet fra de historiske bygninger, som har ligget delvist ubrugte hen. Flere af bygningerne er bevaringsværdige, og i 2021 vedtog Brønderslev byråd en vision for omdannelsen af kulturmiljøet, som nu kan tage et stort skridt mod realisering.

For A.P. Møller Fonden har det med donationen været afgørende at styrke rammerne for kultur- og foreningslivet for brønderslevboerne. Ikke mindst fordi Brønderslev er en af de byer i Danmark, som ikke tidligere har været forvænt med store kulturinvesteringer.

Brønderslev Kommune har med støtte fra Realdania udarbejdet en forundersøgelse med udgangspunkt i byrådets vision, som nu kan tage form.

”Det har været spændende at følge arbejdet med forundersøgelsen, og se hvordan visionerne har taget konkret form. De små og mellemstore byer i Danmark spiller en vigtig rolle i vores liv og hverdag. Byerne rummer stærke kræfter, som kan medvirke til, at de fortsat er attraktive og velfungerende – hér i form af Brønderslev Amatørscene og Vildmosemuseet. Godt understøttet af Brønderslev Kommune er det nu blevet muligt at realisere et projekt, som skal være et eksempel på, hvordan man kan udnytte et historisk kulturmiljø til at skabe et levende sted for læring, trivsel og oplevelser”, siger filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk.

Konkret skal 4 sammenhængende produktionsbygninger omdannes til et aktivitets- og kulturhus med teatersal, en biografsal, en kulturskole, et museum, et spisested samt administration, mødelokaler og et åbent, indendørs aktivitetstorv, hvor blandt andre Brønderslev Amatørscene, Vildmosemuseet og Kulturskolen Brønderslev skal have til huse.

Inden omdannelsen kan gå i gang, skal der holdes en arkitektkonkurrence. Der bliver også etableret en særskilt fond, som skal stå for byggeriet.

Borgmester Mikael Klitgaard udtaler: “I byrådet er vi utroligt glade for, at to så stærke fonde kan se det samme potentiale i det her fantastiske projekt som vi kan. På vegne af hele kommunen, vil jeg meget gerne sende en stor tak til fondene. Uden dem havde det her projekt på ingen måde været muligt Det er resultatet af et godt og stærkt samarbejde i Byrådet og med institutionerne, at vi har været i stand til at skabe så godt et projekt, at det bliver interessant for så stærke fonde.”

Formand for styregruppen, Steen Søgaard Petersen stemmer i: “Kulturhuset kommer til at få kæmpe betydning for Brønderslev og omegn. Det bliver et nyt samlingssted. Et sted hvor der er aktivitetsmuligheder for alle, og hvor de stærke kulturelle miljøer, vi allerede har, kan få endnu bedre udfoldelsesmuligheder.”

Kulturhuset har foreløbigt fået navnet Fabrikken, og skal huse bl.a. teater- og biografsal, museum, spisested og kulturskole.

Projektet er udviklet af Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene i samarbejde med Brønderslev Kommune.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.