Der kommer stadig flere parcelhuse og sommerhuse til salg, mens antallet af ejerlejligheder til salg bliver ved med at falde. Der er en naturlig årsag til udviklingen, lyder vurderingen.

Selvom boligudbuddet er lavt set med historiske briller, er der stor forskel på, hvordan udbuddet udvikler sig for de forskellige boligtyper. Især én boligtype skiller sig ud, nemlig ejerlejlighederne.

Antallet af ejerlejligheder til salg bliver således ved at med at falde alt imens der kommer stadig flere villaer og sommerhuse til salg. Det bekræftes af nye tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate har kigget nærmere på.

Udviklingen har fået mange eksperter til at undre sig, fordi de nye ejendomsvurderinger burde have lagt en dæmper på salget af ejerlejligheder og den årelange prisfest, der har præget den del af boligmarkedet. At efterspørgslen på ejerlejligheder er så massiv, at boligudbuddet fortsætter med at falde, mens priserne fortsætter med at stige, er der ifølge Estate flere forklaringer på.

-Stadig flere ønsker at bo i de store byer. Og særligt i København, hvor en stor del af landets ejerlejligheder befinder sig, er det med til at skubbe til den grundlæggende boligmangel, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at forholdet mellem udbud og efterspørgsel på boliger i København er så skævt, at selv økonomiske konjunkturer kun svagt påvirker boligudbuddet og priserne.

-Vi har i de sidste snart ti år været vidne til en hovedstad, som ikke har formået at tilbyde boliger til alle de personer, som inderligt ønsker sig at bosætte sig i den. Derfor er det ikke så mærkeligt, at vi har set rekordpriser og faldende boligudbud, selv i en periode med inflation og rentestigninger, siger Thomas Hovgaard.

Han ser samtidig ikke umiddelbart, at udviklingen kommer til at ændre sig lige foreløbig.

-Historisk set har vi ikke været særligt gode til at kigge ind i fremtiden og opføre boliger, hvor vi forventede at folk ville bo. Heller ikke når vi faktisk havde tal, der indikerede det. Og da det tager mange år fra idéen om flere boliger opstår til de står indflytningsklar, er det ret sandsynligt, at ejerlejlighederne kommer til at stige mere i pris end de øvrige boligtyper, siger Thomas Hovgaard.


Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Afholdes 11. marts 2025

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Danmarks Statistik vurderer at der frem til 2030 vil være 170.000 flere ældre over 80 år, og selvom stadig flere klarer sig hjemme vil byggeriet af plejehjem være markant.

Markedet for private plejehjem i Danmark forudses derfor at være meget stort.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ny udbudslov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS