Ombudsmanden er i dag kommet med en kritik af Vurderingsstyrelsen, som kunne have gjort mere for forebygge de skæve vurderinger af ejerboliger. EjendomDanmark mener, at det understreger behovet for at finde løsninger.

Ejendomsvurderingerne har skabt stor frustration og uklarhed. Det gælder både for de private ejerboliger og på erhvervsejendomme.

Nu er Folketingets Ombudsmanden kommet med en kritik af de foreløbige ejendomsvurderinger på ejerboligerne, hvor Vurderingsstyrelsen kunne have gjort mere for at afdække og forebygge problemerne.

Kritikken vækker genklang hos EjendomDanmark, der repræsenterer den professionelle ejendomsbranche, hvor mange virksomheder er blevet ramt af skæve vurderinger på erhverv – også selvom det ikke er dem, der har været genstand for Ombudsmandens undersøgelse.

”Tillid til vores skattesystem er enormt vigtigt i vores samfund, og vi er derfor helt enige i, at vurderingerne burde have flugtet langt nærmere virkeligheden fra begyndelsen. Det gælder for de private ejerboliger såvel som for erhverv. Derfor er det også positivt, at Ombudsmanden selv kigger nærmere på det,” siger Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark og fortsætter:

”Nu står vi så også med vurderinger, som vi gør, og der mener jeg, at fokus må være på at løse udfordringerne. Alle er bedst tjent med, at vurderingerne rammer så tæt på virkeligheden som muligt, og jeg er derfor også glad for, at der er en vis lydhørhed over for de udfordringer, vi bringer frem på erhvervsområdet. Selvom træerne ikke ligefrem er vokset ind i himlen."

Ombudsmanden kritik går på, at Vurderingsstyrelsen kunne have gjort mere for at afdække fejlene i de foreløbige vurderinger, selvom der fra politisk side var en accept af, at de i visse tilfælde ville kunne ”ramme forkert”.

”Grundlæggende må ambitionen i min optik være, at vi går efter at ramme noget, som er genkendeligt i virkeligheden. Nu har vi det system, vi har, og selvom det have været langt mere ønskeligt med en bedre model, hvor det for eksempel på erhverv ikke er omregninger af ejerboliger via en skrivebordsmodel, så må fokus være på at fikse det. Det er nødvendigt for tilliden til vores skattesystem,” siger Jan Ellebye.

Ombudsmanden konkluderer i sin afsluttende udtalelse at Vurderingsstyrelsen inden offentliggørelsen burde havde gjort mere for at afdække og forebygge problemer med meget skæve vurderinger.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.