Landets andelsboligforeninger får efter mere end 10 års uvished, endelig en klar og gratis måde til at fastsætte værdien af deres ejendomme som udvikler sig.

Den 4. april 2024 vedtog Folketinget en ny lov om værdiansættelse til store glæde for foreningerne og deres interesseorganisation, ABF.

Efter mere end 10 års stilstand vedtog Folketinget i dag en ny lov, der betyder, at en lang række af landets andelsboligforeninger ikke længere behøver at se værdien af deres ejendomme smuldre.

Andelsboligers værdi og pris har således oftest været fastsat ud fra den offentlige vurdering, men da der ikke har været nogen vurderinger siden 2012 - og ikke kommer nogen nye - så har inflationen udhulet værdierne og sat en stopper for blandt andet renoveringer og salg flere steder.

- Med den nye lov er der endelig fundet en løsning for andelsboligforeningerne. Det er virkelig en glædens dag i rigtig mange foreninger, siger Hans Erik Lund, der er Landsformand i ABF, som er den samlende organisation for alle landets andelsboligforeninger. Han fortsætter:

- En ordentlig løsning er noget, vi i ABF har kæmpet virkelig hårdt for gennem flere år, og vi er glade for, at man fra politisk side med vedtagelsen af loven, vil hjælpe de foreninger, der er i klemme.

Konkret giver loven mulighed for, at andelsboligforeninger, der bruger den gratis offentlige vurdering, kan fortsætte med det, men nu får mulighed for at fremskrive vurderingen med nettoprisindekset. På den måde kan værdien følge med ift. inflation og stigende priser i samfundet.

Loven er dog også en hjælpende hånd til de foreninger, der bruger en anden metode til at fastsætte værdien af deres ejendom. Flere og flere foreninger er nemlig gået over til den såkaldte valuarvurdering, hvor man hvert år betaler en valuar for at vurdere ejendommen. Det er en relativt stor udgift – især for små andelsboligforeninger. Her åbner loven op for, at foreningerne kun behøver at købe en valuarvurdering hvert tredje år, fremfor hvert år.

- Loven rummer løsningerne på nogle af de rigtig store udfordringer, som andelsboligforeningerne har haft de seneste ti år. Det har taget sin tid og det har kostet både kræfter og penge, så det har enorm stor betydning, at loven nu er vedtaget, siger Hans Erik Lund.


Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Afholdes 27. november 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Der er urolige tider på ejendomsmarkedet. Renterne er steget og inflationen fortsat spøger i kulissen. Derfor er de traditionelle udlånsgivere mere restriktive med at finansiere køb og udvikling af ejendom.

Samtidg har en række forhold på…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND