DR og Københavns Kommune har indgået forlig i sagen om kommunens køberet til DR Byen i 2073. Dermed er den 20 år gamle sag endegyldigt afsluttet.

Efter en årelang strid, på baggrund af en aftale indgået i 2003, blev parterne i efteråret 2023 enige om at genoptage forhandlingerne om en forligsmæssig løsning. Det skete sideløbende med den retssag, der var berammet til at skulle afgøres ved Københavns Byret i juni 2024. Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Med et forlig er sagen nu endegyldigt afsluttet. Parterne er blevet enige om, at DR betaler 600 millioner kr. til kommunen i 2024, hvorefter køberetten annulleres.

Sagens forløb var blevet afdækket af Berlingke Tidende og i korte træk er:

Efter at DR i 2003 solgte TV-Byen i Søborg og Radiohuset på Frederiksberg, havde kommunen en såkaldt tilbagekøbset til ejendommene, som gav den ret til en del af salgsbeløbet for de 2 domiciler. Der er tale om et beløb på i alt 107 millioner kr., som Kommunen dengang skulle modtage af DR, men i stedet for at betale pengene, gav DR Kommunen køberet til de nye bygninger i Ørestaden, som i dag huser DR Byen.

Var der ikke blevet indgået et forlig mellem de 2 parter, ville det indebære, at DR i 2073 vil skulle betale Københavns Kommune et beløb svarende til omtrent 2 gange bygningernes værdi i henhold til den offentlige vurdering i 2073 udover at overdrage bygningerne til Københavns Kommune vederlagsfrit. Ifølge Berlingske er ejendomsværdien fastsat til 1,5 milliarder kr.

- Begge parter har strakt sig langt for at få ryddet op i den 20 år gamle sag og forlige den uden om de danske domstole. Med forliget kan vi nu sætte et meget vigtigt punktum. Det er jeg tilfreds med. Som DR ser det, får Københavns Kommune, hvad der svarer til det oprindelige tilgodehavende i 2003 på 107 millioner kr. - tillagt en rente på 4 procent samt stigningen i ejendomspriserne. Det, synes vi, er rimeligt, da det samtidig betyder, at køberetten aflyses, og retssagen opgives, så DR fortsat kan løse sin opgave, siger DR’s bestyrelsesformand Marianne Bedsted.

- Som kommune skal vi overholde landets love og passe på københavnernes værdier. Det er ingen hemmelighed, at jeg under hele forløbet har håbet, at sagen kunne løses uden for retssalen, for to offentlige institutioner skal naturligvis ikke ende i en retssal, hvis det på nogen måde kan undgås. Der har hele tiden været tale om en ren juridisk tvist mellem kommunen og DR, og det er godt, at vi nu hver især kan lægge sagen bag os, siger Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Parterne anser hver især det aftalte forligsbeløb for acceptabelt ud fra deres respektive vurderinger af de risici, som ville knytte sig til at lade sagen afgøre af domstolene.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den nye Planlov KURSUS