Efter mange år, hvor lejlighederne er blevet stadig større, ser udviklingen nu ud til at være stoppet. Og det har mange positive konsekvenser, lyder vurderingen.

Mens landets lejligheder ligesom de øvrige boligtyper er vokset i areal år efter år, ser det nu ud til, at der - i første omgang for ejerlejlighederne - er sat en stopper for vokseværket. Fra 2022 til 2024 har en ejerlejlighed således i gennemsnit ligget på stabile 79,1 kvm. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

At lejlighederne er holdt op med at vokse i størrelse er ifølge ejendomsmæglerkæden en god nyhed.

-Vi har haft en tendens til bare at bygge større år efter år, særligt i takt med at vi er blevet rigere som samfund og boligbehovene har ændret sig. Men ser man på den demografiske udvikling, er det ret positivt, at arealudvidelsen er bremset op, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

I forhold til tidligere bor langt flere danskere i dag alene. Også af den grund giver det derfor god mening ikke at fortsætte med at bygge større.

-Vi har i årevis opført etageejendomme, som langtfra har været planlagt efter, at der findes flest singlehusstande. Modsat har de fleste store etagebyggerier appelleret til husstande med flere personer. At udviklingen nu har været stabil i 3 år, kunne tyde på, at byplanlæggere, politikere og developere omsider har indset, hvordan danskerne ønsker at bo, siger Thomas Hovgaard.

Han mener derudover, at der også er andre gevinster forbundet med udviklingen.

-I de store byer er plads en knap ressource. Flere mindre boliger giver derfor mulighed for at huse flere personer, når nu flere vælger at bo for sig selv. En fordel, som vi alle kan drage fordel af, er derudover, at der formentlig vil kunne spares ressourcer på opvarmning, siger Thomas Hovgaard.

Gennemsnitligt areal pr. etagebolig (2014 - 2024)


Kilde: Danmarks Statistik

 


Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Afholdes 11. marts 2025

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Danmarks Statistik vurderer at der frem til 2030 vil være 170.000 flere ældre over 80 år, og selvom stadig flere klarer sig hjemme vil byggeriet af plejehjem være markant.

Markedet for private plejehjem i Danmark forudses derfor at være meget stort.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS