Elindco, Artelia og Christensen & Co Arkitekter har vundet en ny og kompleks opgave for Danmarks Tekniske Universitet. Og det er en ganske særlig opgave – en ny bygning til DTU Space.
- DTU Space er på flere forsknings- og udviklingsområder førende både nationalt og internationalt, og er den foretrukne samarbejdspartner på mange NASA og ESA’s rummissioner. Vi er glade for at have fundet et team, der kan udvikle fremtidens bæredygtige forskningsbygning, i et innovativt samarbejde mellem rådgivere, entreprenører og DTU som bygherre. Vi glæder os til samarbejdet, siger Jens W. Ø. Larsen, projektleder og arkitekt fra DTU.
Rumfart og rumteknologi er i hastig udvikling og har stærkt stigende betydning for samfundet, og derfor har DTU Space, behov for en ny bygning, der kan rumme fremtidens rumforskning og hvor forskningen både nationalt og internationalt bidrager til fremtidens grønne løsninger.
- Vi er meget glade for, at vi kan fortsætte det stærke samarbejde, vi allerede lagde kimen til i vores arbejde på DTU B357. Jeg er dybt taknemmelig for den enorme indsats som alle involverede har ydet i arbejdet med vores tilbud. Og, jeg glæder mig særligt over den store anerkendelse vores fælles ”tilbudsteam” med rette høster, når vi få en evaluering, hvor der står ”Projektholdet fremstår som en samlet enhed, hvor totalrådgiver og totalentreprenør er ligeværdige parter”, siger Jørgen Thomsen, administrerende direktør i Elindco.
De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 5. marts 2024.
Barren sættes højt fra starten og samarbejdet prioriteres højt for at teamet ved fælles hjælp skal frembringe det bedste inden for et innovativt laboratoriebyggeri. En væsentlig del af projektudviklingen er en fase, hvor hele holdet samarbejder tæt i et variantanalysestudie, der har fokus på både arkitektur, funktionalitet, bæredygtighed og totaløkonomi. Derudover har 3 fokusområder inden for bæredygtighed et særligt fokus i byggeriet; minimering af klimapåvirkningen af de bærende konstruktioner, minimering af energiforbruget i drift med særligt fokus på procesenergi og design for afmontering og tilpasning.
- Der er lagt stor vægt på, at digitale værktøjer bliver en katalysator for samarbejdet, og det glæder vi os til at imødekomme som hold. I variantstudierne kommer vi for eksempel til at bruge det helt nye og AI-baserede Autodesk Forma til hurtig simulering af parametre som dagslys, vindforhold, mikroklima og støj. Vi vil samtidig bruge digitale bygningsmodeller af varianterne til at vurdere andre aspekter på et tidligt stadie og i tæt samarbejde mellem alle parter, udtaler Artelias projektchef Erik Krøll og suppleres af Michael Werin Larsen, der er partner i CCO Arkitekter:
Arbejdet med de gode ideer, innovative løsninger og processer tog allerede fart i tilbudsprocessen, hvor holdet sammen har arbejdet aktivt med variantstudier, der også har fokuseret på LCA, LCC, det konstruktive system, anlægsøkonomi, energirammeberegninger og fagnotater vedrørende arkitektur
Den nye Bygning 330 til DTU Space bliver opført på DTU Campus Lyngby i tredje kvadrant og skal primært huse Institut for Rumforskning og Rumteknologi. Byggeriet får et areal på 6.600 kvm og vil bestå af laboratorier og øvrige forskningsfaciliteter.