Aabenraa Kommune og Realdania By & Byg har fået afslag fra Ankestyrelsen på at etablere et arealudviklingsselskab med henblik på at revitalisere det historiske Nørreportkvarter i Aabenraa.

Aabenraa Kommune og Realdania By & Byg har i 2023 bedt Ankestyrelsen om samtykke til at etablere et arealudviklingsselskab og til at indskyde arealet ved Nørreport i Aabenraa i selskabet uden offentligt udbud.

Arealudviklingsselskabet skulle have til opgave at stå bag revitaliseringen den nordlige del af gågaden og gøre det historiske Nørreportkvarter i Aabenraa til et attraktivt sted. I den forbindelse var planen at opføre ca. 5.500 etagekvadratmeter med en blanding af boliger og andre funktioner på en del af den ca. 5.700 kvm store grund, mens den resterende del af grunden skulle omdannes til et attraktivt byrum.

Et afslag fra Ankestyrelsen forhindrer Aabenraa Kommune og Realdania By & Byg i at etablere et arealudviklingsselskab, og parterne går derfor ikke videre med planerne om selskabsdannelsen.

Ankestyrelsens afslag bunder i, at arealudviklingsselskaber typisk er mere komplekse, er arealmæssigt større og har en længere tidshorisont.

- I Aabenraa Kommune er vi ærgerlige og overraskede over, at Ankestyrelsen har givet os afslag. Vi tager dog en række gode erfaringer med os i forhold til selskabsdannelse, når vi i fremtiden skal arbejde videre i Nørreportkvarteret og i området Nord for Kilen, som er et udviklingsprojekt af endnu større kompleksitet, størrelse og varighed end Nørreportkvarteret. Nørreport forbinder med sin geografiske beliggenhed gågaden og byomdannelsesområdet nu og i fremtiden, og jeg vil arbejde for, at den kvalitet, der var inde i projektet med Realdania By & Byg i forhold til bygningskulturarv, grønne arealer med mere bibeholdes i det videre arbejde. Og så vil jeg gerne kvittere for et meget godt og professionelt samarbejde med Realdania By & Byg, som jeg er sikker på at bevare et nært forhold til, siger Aabenraa Kommunes borgmester, Jan Riber Jakobsen.

I projektarbejdet har der været nedsat en styregruppe, hvor Aabenraa Kommunes borgmester, Jan Riber Jakobsen, og 2. viceborgmester, Thomas Andresen, har været politisk udpeget til at sidde.

- Jeg havde gerne set et andet udfald af Ankestyrelsens afgørelse, da vi nu, over et år efter ansøgningen, står med et afslag. Vi mangler boliger i Aabenraa, og derfor har jeg set frem til, at vi kunne komme i gang med bypark og boliger. Vi har dog lært en masse positive ting i samarbejdet med Realdania By & Byg, herunder hvordan vi sikrer kvalitet i både bypark og boliger i Nørreportkvarteret. Disse erfaringer skal naturligvis indgå i det fortsatte udviklingsarbejde, så vi forhåbentlig om kort tid kan præsentere en proces, der bakker op om byrådets ambition om bypark og boliger samtidig med aktiv borgerinddragelse, siger Thomas Andresen.

Realdania By & Byg er ærgerlige over Ankestyrelsens beslutning, som sætter en stopper for deres engagement i projektet.

- Vi havde set frem til at arbejde med Aabenraa Kommune på at realisere et projekt, der levede op til vores fælles vision om mere byliv, en klar identitet og et stærkt samspil mellem Aabenraas smukke historiske bymidte og den fremtidige udvikling af området Nord for Kilen ved havnen. Vi har været bevidste om, at der var tale om et meget lille arealudviklingsprojekt, men med stor betydning for bykvaliteten. Vi er kede af, at vi er ude, men selvfølgelig tager vi Ankestyrelsens afgørelse til efterretning, siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.


Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Afholdes 3. december 2024

Klokken 09.00 - 12.35

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Tiden er løbet fra mange centrale byrum og gågader. Butikkerne står tomme og folk finder andre steder at færdes og handle i. Det har fået flere byer til at satse på revitalisering af bymidter og de centrale handelsgader.

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS